Soborul Sfinților 12 Apostoli este ziua în care ne amintim de cei mai apropiați 12 apostoli ai Mântuitorului Christos. Ei sunt serbati în calendarul orthodox și greco-catolic pe data de 30 iunie, fiind prăznuiți în următoarea zi după sărbătoarea sfinților Petru și Pavel.
Numele celor 12 Apostoli sunt: Andrei, Petru, Ioan, Iacob, Filip, Bartolomeu, Toma, Matei, Iuda Tadeul, Simon Zelotul, Iacob al lui Alfeu și Matia. Matia este cel de-al 13-lea Apostol, care s-a alăturat celorlalți după trădarea și moartea lui Iuda Iscarioteanul.
Apostoli( în ebraica: saliah = trimis, sol) sunt cei aleși de Iisus, numiți și cei 12 Apostoli. Numărul 12 are o semnificație tradițională simbolică, fiind similar cu numărul triburilor israelite din Pentateuh (primele cinci scrieri ale Vechiului Testament).
Sfinții apostoli și-au împlinit misiunea în lume însuflețiți de zel și au împodobit-o cu martiriul, luând exemplul Învățătorului lor. Astfel, Petru și Andrei au fost răstigniți, Petru la Roma, iar Andrei în Ahaia. De asemenea, Filip a fost răstignit pe cruce în Frigia, precum și Bartolomeu în Armenia, Iuda Tadeu la baza Multelui Ararat și Simon Zelotul în Persia. Toma a fost străpuns cu sulițele în India, Iacob a lui Alfeu a fost aruncat de pe platforma Templului din Ierusalim, lui Iacob, fratele lui Ioan, i s-a tăiat capul, iar Matia a fost omorât cu pietre în Etiopia. Ioan Evanghelistul a trecut la cele veșnice în orașul Efes, după o perioadă de exil și aspre persecuții.
Dragi cititori, este zguduitor atunci când citim despre aceste evenimente istorice, adevărate itinerare de viață eroică. Numai o conjuncție cu o iubire supremă, poate face suportabile toate aceste suferințe și morți. Din nou, adresez aceași neîncetată întrebare: Ce garanție mai mare a unui crez ni se poate da mai mult decât sacrificiul suprem?
De-a lungul secolelor, în fiecare generație, în fiecare an, acestor apostoli li s-au succedat alții…și alții…până în zilele noastre. Și astăzi sunt apostoli care își dau viața pentru credința creștină în multe zone ale lumii…în Eritreea, în Somalia, în Irak, doar că ei sunt ascunși de lumina reflectoarelor, vătuiți de modelele lipsite de conținut ale mass-mediei secularizate. Și astăzi sunt apostoli, chiar în proximitatea noastră, preoți sau laici, care se străduie să arate lumii calea înțelepciunii și a virtuții, chiar dacă atrag după ei zgomotosul alai al răstignirii și opresiunea ideologiilor. Ei nu sunt însemnați pentru lume, dar sunt scriși în inima cerului cu peneluri de foc. În aceasta lupta însingurată și neînțeleasă pe care ei o poartă, se ascunde noblețea unor suflete care nu cer nimic pentru ele, ci doar lumină și izbăvire pentru cei ce se pierd.
Vă invit să ne trezim din letargia în care ne aflăm și să propagăm adevăratele valori, adevărații campioni ai binelui, adevăratele figuri de referință. Să ne însuflețim viața cu astfel de modele de onestitate, de intransingență și de robustețe lăuntrică. Falsa ordine morală ce ne-am întemeiat-o, făcând abstracție de legile lui Dumnezeu, ne-a închis căile regenerării, ale responsabilității, ale convertirii.
Și noi suntem chemați să fim apostoli ai binelui, în fiecare zi, în fiecare clipă. Cel mai mare formator de oameni din toate vremurile a fost Iisus Christos. De la vamesi, oameni ignoranti, oameni incapabili, prostituate, tortionari și tâlhari, la oameni curajoși, integri, eroi, sfinți.