Toate cele 29 de unități de învățământ din Zalău își deschid azi porțile pentru a-i primi pe cei aproape 25 de mii de copii în sălile creșei, ale grădinițelor, școlilor gimnaziale, liceelor și școlilor postliceale.
Primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, a punctat vineri, 10 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, toate demersurile întreprinse de administrația locală pentru începerea în bune condiții a anului școlar 2021-2022, mai ales că o serie de investiții s-au finalizat, iar altele vor fi finalizate în perioada următoare.
“Am obișnuința să informez locuitorii Municipiului la fiecare început de an școlar despre ceea ce facem noi, ca administrație locală, pentru infrastructura școlară, pentru buna funcționare a unităților de învățământ. Am mai spus și repet ori de câte ori am ocazia că sumele alocate de Primăria Zalău pentru Educație nu sunt cheltuieli; sunt INVESTIȚII care, pe termen mediu și lung, aduc cea mai bună și mai sigură dobândă. Pe de altă parte, de Educație depinde viitorul unei societăți”, a spus Ionel Ciunt la debutul conferinței
Unitățile de învățământ din Zalău au avize și autorizații de funcționare
Potrivit datelor prezentate de primarul municipiului, în Zalău funcționează 29 de unități de învățământ. 25 dintre acestea au personalitate juridică – 13 grădinițe, șapte școli gimnaziale și nouă licee. Tot în administrarea Primăriei Zalău funcționează o creșă, iar a doua creșă – cea din Cartierul Meseș – urmează să-și deschidă porțile în perioada următoare, după dotarea unității și angajarea personalului necesar.
O a treia creșă, cu 110 locuri, va fi construită în cartierul Dealul Morii. Primăria Zalău va preda în perioada următoare amplasamentul Companiei Naționale de Investiții pentru realizarea construcției, după ce Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea proiectului depus de administrația locală.
La nivel de Zalău, sunt înscriși în sistemul educațional de stat 12.438 de elevi. În unitățile de învățământ particulare, două grădinițe și două școli postliceale, învață 369 de elevi.
În această perioadă premergătoare începerii noului an școlar, personalul din cadrul Serviciului Monitorizare Unități de Învățământ și din cadrul Direcțiilor Tehnice și Economice au verificat toate unitățile școlare. ”Toate unitățile sunt pregătite pentru începerea anului școlar în condiții corespunzătoare și toate unitățile de învățământ au autorizație de funcționare de la DSP și dețin autorizație ISU”, a subliniat Ionel Ciunt.
Acesta a mai făcut o precizare și anume că există două corpuri de clădire – sălile de sport – una la Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” și cea de la Școala Gimnazială „George Coșbuc”, care au în derulare lucrările necesare pentru obținerea avizului ISU. Primăria a acordat sumele necesare pentru execuția lucrărilor, iar până la sfârșitul anului calendaristic sălile de sport vor fi autorizate.
6,5 milioane de euro investiți în scoli în 2021
Suma alocată de municipalitate la capitolul Învățământ în anul 2021 este cea mai mare în ultimii 30 de ani respectiv 31,74 milioane lei (6,5 milioane euro). Din această sumă, 66 la sută reprezintă cheltuieli de dezvoltare – investiții, reparații capitale și dotări, iar din aceste cheltuielile de dezvoltare 60 la sută (4,3 milioane de euro) sunt fonduri atrase din fonduri europene.
”Diferența de buget se folosește pentru reparații curente, obiecte de inventar, învățământ particular, tichete de creșă, burse școlare și cheltuieli de personal – Programul Școală după Școală și plata navetei cadrelor didactice. Primăria Municipiului Zalău acordă patru categorii de burse școlare – sociale, de studiu, de performanță și de merit. Necesarul pentru acest an este de 2,37 milioane lei. Până în prezent s-a plătit suma de 1,39 milioane lei, iar până la finalul anului trebuie acoperită suma de 974 mii lei, sumă pe care administrația locală trebuie să o primească de la Ministerul Educației”, a punctat Ionel Ciunt.
Activități extrașcolare pentru elevi finanțate de Primăria Municipiului Zalău
Prin Casa Municipală de Cultură și Sport Club Municipal Zalău sunt organizate și finanțate de administrația locală o serie de activități extrașcolare.
La Casa Municipală de Cultură funcționează Cercul de pictură “ZalăuART”, unde aproximativ 110 copii, cu vârste între 7 și 18 ani beneficiază de îndrumarea unui profesor, iar lucrările realizate sunt prezentate în expoziții cu ocazia diferitelor evenimente. Tot prin Casa Municipală de Cultură este finanțată funcționarea Ansamblului Folcloric de copii “Columna”. Aici sunt trei generații de copii și tineri cu vârste între 8 și 20 de ani care beneficiază de cursuri de dans, iar 20 de fete activează în cadrul grupului vocal ”Zestrea”. Atelierul de dans pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 16 ani a fost inițiat pe perioada vacanței, însă, în urma feed-back-ului pozitiv primit de la cursanți și părinții acestora, decizia luată de primar a fost ca atelierul să funcționeze permanent.
La SCM Zalău, în iulie 2020 au fost constituite și afiliate la Federația Română de Fotbal trei grupe de copii și juniori, respectiv 53 de copii cu vârsta între 9 și 14 ani care beneficiază de antrenament. De asemenea, sunt finanțate grupele de junior A și B, cu 50 de copii, cu vârsta între 16 și 18 ani, care activează în competiții ale Campionatului Județean de Fotbal și ale Campionatului Republican, organizat de FRF. Din octombrie 2020 funcționează și secția de Karate Tradițional, unde 12 sportivi participă la antrenamente, iar din martie 2021, 15 copii sunt înscriși la secția de Judo. În total, la SCM Zalău, 130 de copii beneficiază gratuit de echipemente, antrenamente, recuperare și participare la concursuri.
Școli și grădinițe pregătite pentru condițiile pandemice
Și acest an școlar, la fel ca anul școlar trecut, începe în condiții de pandemie. Numai că administrația locală a asigurat sumele necesare pentru dezinfectarea tuturor spațiilor din unitățile de învățământ, pentru achiziția de măști de protecție și dezinfectanți, astfel încât elevii și cadrele didactice să fie protejate împotriva infectării cu noul coronavirus. ”Este nevoie de materiale de protecție – măști și dezinfectanți. Suma necesară până la sfârșitul anului este de 650 mii lei, în condițiile în care pe toată perioada anului calendaristic școala funcționează în scenariul verde. În toate unitățile de învățământ există materiale de protecție sanitară și în toate unitățile de învățământ a început de joi, 9 septembrie, acțiunea de dezinfecție, deratizare și dezinsecție. Aceste lucrări sunt realizate de o firmă specializată, cu substanțe autorizate și avizate de Ministerul Sănătății”, a precizat edilul.
Guvernul este dator Primăriei Zalău cu banii de burse, transportul elevilor și tablete
La finalul întâlnirii, șeful administrației locale a ținut să aducă la cunoștința publicului larg faptul că sunt și probleme care ar putea pune în pericol funcționarea în bune condiții a unităților de învățământ, iar soluțiile nu sunt în mâna administrației locale, ci la Guvernul României. Spre exemplu, Ministerul Educației nu a alocat încă banii pentru bursele școlare, iar necesarul până la finalul anului este de 974 mii lei.
Guvernul are o datorie consistentă față de Primăria Zalău și pentru transportul elevilor. Până acum, sumele restante au ajuns la 529 de mii de lei, sumă la care se adaugă necesarul pentru lunile septembrie-decembrie 2021.
”Toți elevii beneficiază de gratuitate, dar sunt aproximativ 4.000 de elevi care folosesc transportul în comun. Noi vom putea asigura gratuitatea o perioadă, dar vom ajunge în imposibilitatea de a plăti. Sperăm să ne recuperăm sumele de la Guvern, așa cum prevede legea. Primăria a solicitat printr-o adresă scrisă plata restanței și a necesarului pentru lunile următoare, dar Ministerul Educației spune că nu scrie în lege că ei decontează transportul elevilor. Atunci, eu îi întreb: să cerem banii pentru transportul elevilor Ministerului Agriculturii sau cărui minister?”, a punctat Ionel Ciunt.
O altă datorie a Executivului este asigurarea tabletelor pentru aproape 1.200 de elevi din Zalău. Primăria Zalău a accesat fonduri europene, a făcut achiziția, dar Ministerul Fondurilor Europene nu a plătit cele 3,2 milioane de lei pentru 1.160 de tablete necesare în cazul învățământului online.
O altă problemă care dă bătăi de cap admnistrației locale este faptul că Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) nu a clarificat încă dacă este blocată organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor la creșă, după ce Guvernul României a publicat două ordonanțe în aceiași zi care se bat cap în cap. ”La creșă suntem în faza de dotări și am vrea ca în maxim două luni să înceapă activitatea acolo. Așteptăm clarificare de la instituțiile care aprobă organizarea concursurilor publice cu privire la continuarea procedurii de ocupare a posturilor. Un act al Guvernului a blocat organizarea concursurilor de la 1 septembrie, celălalt permite. ANFP-ul nu ne-a oferit clarificare, așa că depindem de ei cu deschiderea creșei atât de necesare pentru părinți”, mai spune primarul.
Plata energiei electrice va sufoca bugetul local în lunile următoare, după scumpirea drastică. Primăria Municipiului Zalău a avut un contract pentru plata energiei electrice de 219 lei/MWh. Conform prevederilor legale, a fost făcută achiziție pe bursă, iar cel mai mic preț obținut a fost 515 lei/MWh, respectiv o scumpire a energiei electrice cu 125 la sută. Bugetul alocat la începutul anului pentru această cheltuială este la nivelul prețului anterior scumpirii, iar cheltuielile de funcționare a școlilor și grădinițelor, ca și al tuturor instituțiilor publice, vor fi mult mai mari după creșterile galopante de prețuri la energie și gaze naturale.