Senatorul Cristian Viașu (USR-Plus Sălaj) face apel către partenerii de guvernare de la UDMR să nu încerce cosmetizarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), ci să sprijine desființarea acesteia.
”La fel ca și colegii mei din USR PLUS consider că sistemul juridic nu are nevoie de secții speciale, inventate peste noapte de personaje dubioase din politică, care încearcă astfel să-l influențeze. Susțin în mod clar desființarea reală a SIIJ, în forma propusă de guvern, cu redistribuirea dosarelor către celelalte parchete, conform competențelor. Desființarea SIIJ este unul din angajamentele principale asumate de coaliție în programul de guvernare. Așadar, fac apel la colegii din UDMR să-si respecte angajamentele, pentru că propunerea lor de a muta SIIJ la Parchetul General lăsând-o astfel să funcționeze sub o altă formă, este de neacceptat. Acest amendament pe care ei îl susțin încalcă atât programul de guvernare asumat de coaliție, cât și recomandările Comisiei de la Veneția și rapoartele MCV. Vom reuși să o desființăm. Avem în vedere orice modalitate, chiar și varianta asumării răspunderii de către guvern. Pentru că am promis în campania electorală”, spune senatorul din Zalău.
Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este o structură operativă a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției, funcțională din 23 octombrie 2018.
Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care, alături de persoanele menționate anterior, sunt cercetate şi alte persoane.
Aceasta este condusă de un procuror-şef secţie, ajutat de un procuror-şef adjunct, numiţi în funcţie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în condiţiile Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează conflictele de competenţă apărute între Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi celelalte structuri sau unităţi din cadrul Ministerului Public.
În luna martie, deputații au votat proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) cu 171 de voturi „pentru” și 136 „împotrivă”. Camera Deputaţilor a fost prima cameră sesizată, forul decizional fiind Senatul.
Vai, vai ! Ce viziune are acest nene! S-au rezolvat toate problemele țării și a rămas doar asta nerezolvată. Nu-l interesează pensia părinților, a bunicilor?Salariile fraților etc.