Propunerea legislativa initiata de parlamentari de la PSD, PNL si PP-DD, care prevedea majorarea de la 42 de lei la 200 de lei a alocatiei pentru copiii cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani a fost respinsa ieri de Senat. S-a urmarit modificarea Legii 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii. Proiectul a intrunit 41 de voturi „pentru”, 51 de voturi „impotriva” si 9 abtineri.
Senatorul UDMR de Salaj, Vegh Alexandru, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca a votat „pentru” aceasta propunere legislativa si ca motivul pentru care a fost respinsa este ca impactul financiar pentru bugetul de anul viitor este foarte mare. „Au fost discutii aprinse in Senat. Votul a fost strans. Mai era putin si proiectul de lege putea trece de Senat. Toata lumea este de acord ca diferenta dintre alocatia din Romania si alocatia pe care o primesc copiii din celelate tari din UE este foarte mare. In Romania se primeste o alocatie de 35 de ori mai mica decat alocatia unui copil din statele UE, care beneficiaza in medie de 210 euro. Guvernul actual sau viitorul Guvern trebuie sa gaseasca cat mai repede o varianta pentru a se rezolva aceasta discrepanta majora intre alocatia pentru copiii din Romania si alocatia copiilor din UE”, sustine Vegh Alexandru.
Senatorul salajean al PSD Gheorghe Pop spune ca a votat impotriva acestui proiect de lege. Acesta sustine ca propunerea legislativa a venit din partea parlamentarilor PP-DD, iar efortul bugetar pentru 2014 era extrem de mare. „Noi am discutat despre o varianta de crestere a alocatiei cu 100 de lei, pentru a reduce efortul bugetar, dar acest amendament nu a fost agreat si adoptat de catre cei din PP-DD. In consecinta, am votat impotriva”, ne-a spus ieri Gheorghe Pop.
Initiativa primise raport comun de respingere din partea Comisiilor pentru buget-finante si munca ale Senatului.