Senatorii au respins ieri un proiect de lege referitor la scutirea de acciza pe palinca pentru micii producatori. Proiectul a fost initiat de deputatul salajean Lucian Bode si sustinut de parlamentari din mai multe partide, printre care Roberta Anastase, Claudia Boghicevici, Gheorghe Ialomitianu, Mircea Man, Ioan Oltean, Cezar Preda si Gheorghe Udriste, Laszlo Borbely, Cseke Attila, Marton Arpad, Mate Andras-Levente. Votul de ieri din Senat, în calitate de prima Camera sesizata, a aratat ca 62 de senatori au fost pentru, iar 64 impotriva. Desi expunerea a fost explicita si este de presupus ca toata lumea a inteles despre ce este vorba si ce beneficii ar avea un vot favorabil, cei care au fost impotriva argumenteaza cu legislatia europeana, care nu agreeaza un astfel de demers, potrivit surselor din Parlament.
Proiectul prevede ca taranii care-si fac palinca in cazanul propriu, pentru a fi consumata in familie, într-o cantitate maxima pe gospodarie de 200 de litri de distilat din fructe la 50 de grade, sa fie scutiti de la plata accizei.
Proiectul de lege propune modificarea Codului Fiscal astfel încât palinca, tuica, horinca, turtul, coniacul, rachiul de drojdie de vin, cel de tescovina si cel de fructe sa fie exceptate de la plata accizelor daca sunt produse pentru consumul propriu. Motivatia este ca romani fa-brica tuica in cazanul propriu, dupa o traditie veche, iar licoarea este specifica tarii noastre. Initiatorii legii se tem ca bautura traditionala romaneasca este „în pericol stop_coloanade disparitie sau pe cale de a deveni doar un produs exclusivist de lux”.
De la 1 septembrie 2013, acciza pe palinca a crescut la o mie de euro la hectolitru de alcool pur. Taxa a starnit revolta in randul producatorilor de palinca.

Lucian Bode crede

ca va convinge Camera

Deputatilor pentru

un vot favorabil
„Azi (ieri – n.r.) am sustinut, in calitate de initiator, acest proiect de lege, in fata primei camere sesizate, Sentaul Romaniei. A fost o dezbatere extrem de interesanta, in care majoritatea senatorilor, cu o singura exceptie, au sustinut necesitatea adoptari actului normativ. In final, raportul de respingere inaintat de comisia de specialitate a fost respins. Dar din pacate la votul pe proiectul de lege, doar 62 de senatori au fost pentru, iar 64 au fost impotriva. Am convingerea ca in cadrul dezbaterilor din Camera Deputatilor, care este camera decizionala in acest caz, voi reusi sa conving majoritatea parlamentarilor sa voteze acest proiect de lege.