Toate documentele din sfera relațiilor de muncă pot fi semnate electronic, fiind considerate la fel de valabile ca și cele semnate de mână, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență nr.36/2021.

De acum înainte, angajatorul și salariatul pot alege să folosească, la încheierea contractului individual de muncă, a actelor adiționale, la întocmirea tuturor documentelor din domeniul relaţiilor de muncă sau la încetarea contractului individual de muncă, semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată, însoţită de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată şi sigiliul electronic calificat al angajatorului.

Potrivit noilor reglementări legale, pentru orice document pentru care Codul muncii stabilește că forma scrisă este obligatorie, se consideră cerința  îndeplinită și dacă documentul este întocmit în formă electronică și semnat cu semnătură electronică avansată sau calificată. Aceste documente se arhivează de către angajator cu respectarea prevederilor Legii Arhivelor Naționale nr.16/1996.

Totodată, angajatorul poate utiliza semnătura electronică avansată sau calificată la întocmirea documentelor din domeniul relaţiilor de muncă sau securităţii şi sănătăţii în muncă în relația cu instituțiile publice.

Salariatul nu poate fi obligat să folosească semnătura electronică avansată sau calificată.

Părțile trebuie să folosească același tip de semnătură, fie semnătura olografă, fie cea electronică avansată sau electronică calificată la toate documentele încheiate.

În domeniul securității și sănătății în muncă, dovada instruirii lucrătorilor poate fi realizată în format electronic sau pe hârtie, în funcţie de modalitatea aleasă de către angajator.

Același act normativ aduce unele modificări referitoare la telemuncă. Astfel, a dispărut condiția ca telesalariații să fie prezenți cel puțin o zi pe lună la sediul angajatorului, iar activitatea acestora va putea fi verificată cu ajutorul tehnologiei informației și comunicațiilor (online, telefonic etc.).

Altă schimbare majoră este eliminarea locului sau a locurilor convenite de părți pentru desfășurarea telemuncii ca element specific al contractului de telemuncă.