Semintele de in sunt un supliment alimentar cu proprietati de exceptie. Ele au fost si inca mai sunt folosite ca aliment dar si ca remediu pentru diferite boli.
Semintele de in rasnite sunt bogate in acil alpha-linolenic (ALA) care este benefic in cazul bolilor de inima, sindromul colonului iritabil, artitrei ca si pentru o varietate de alte afectiuni. ALA face parte din familia acizilor grasi Omega 3. O alta sursa de Omega 3 este uleiul de peste.Studii recente arata ca atat ALA cat si celelalte substante continute in semintele de in pot juca un rol important in prevenirea si tratamentul urmatoarelor afectiuni:
Hiprecolestrolemia Comsumul regulat de seminte de in scade semnificativ continutul de colesterol in sange, prevenind astfel bolile cardiovasculare.
Bolile de inima Acidul alpha linolenic continut in semintele de in imbunatateste diferite mecanisme ale functiilor circulatorii, diminueaza inflamatiile, amelioreaza starea vaselor de sange, are efecte benefice in cazul aritmiilor si al hipertensiunii arteriale.
Sindromul menopauzei Efectul consumului de seminte de in este comparabil cu cel al HRT (terapie de substituire hormonala), prin continutul de lignanti. Rezultatul studiilor arata ca 40 de grame de seminte de in pot avea acelasi efect ca si HRT-ul in ceea ce priveste bufeurile, uscatura vaginala, sanatatea oaselor, reducand sansele aparitiei osteoporozei.
Prevenirea cancerului de colon Studiile de laborator arata ca lignantii continuti in semintele de in incetinesc aparitia si dezvoltarea celulelor canceroase.
Cancerul de prostata Cercetarile dovedesc ca si in acest caz efectul lignantilor este benefic insa numai in cazurile incipiente a cancerului de prostata. Pentru cele avansate mecanismul nu este descifrat in intregime.
Cancerul de piele Studii preliminare arata ca semintele de in ofera protectie impotriva cancerului de piele si previne metastaza de la pile spre plamani.
Administrare Semintele de in se gasesc in mai toate magazinele in diferite forme. Este preferat sa se consume una-doua lingurite pe zi de seminte rasnite si amestecate intr-o cana cu apa la temperatura camerei, eentual cu o lingura de miere. Cu toate ca semintele de in sunt sigure in ceea ce priveste efectul lor, anumiti componenti pot interactiona cu eventualele medicamente in curs de administrare. De aceea este necesar sa consultati un specialist in fitoterapie inainte de a consuma seminte de in, daca sunteti sub tratament medicamentos. In cazul in care aveti diabet, cancer de san sau schizofrenie nu folositi seminte sau ulei de in fara avizul medicului dvs.