Mai multi cititori ai suplimentului nostru ne solicita informatii referitoare la infiintarea unor ferme de raci, lipitori sau vipere. In numarul de fata va prezentam o idee de afacere profitabila cu ferma de lipitori.
Istoric
Utilizarea lipitorilor a inceput acum mai bine de 2.500 de ani. Cele apartinand grupului „Hirudo” numite si lipitori medicinale erau utilizate in Orientul Indepartat inaintea europenilor. Prin secolul al XVIII-lea si al XIX-lea aproape o suta de milioane de lipitori erau folosite in scop medicinal numai in Franta. Numarul lor a scazut considerabil pana cand Rusia si Marea Britanie au creat legi care sa le protejeze. la ora actuala exista in lume in jur de 650 de specii de lipitori.
Beneficii
Lipitorile ajuta foarte mult la circulatia sangelui. Cea mai mare contributie in medicina lipitorilor este insa terapia trombozelor si a chiagurilor de sange, care pot fi forte periculoase atunci cand se maresc si blocheaza circulatia sangelui. Hidruluina, prezenta in saliv lipitorilor inhiba trombina, factorul cheie in coagulare. De asemenea, dupa parerea specialistilor, saliva lor este posibila sa contina agenti antibiotici si anticancerigeni.
Organizarea fermei
Infiintarea unei ferme de lipitori este o afacere foarte profitabila. Organizarea fermei nu este o treba chiar usoara. In primul rand este nevoie de trei incaperi, fiecare avand o temperatura diferita. Marimea inca- perilor este in functie de cantitatea de lipitori pe care vrei sa le cresti si sa le comercializezi. Lipitorile se pot creste in cazi sau in borcane mari de sticla. Important pentru fermier este sa aiba o sursa de apa pe care sa o folosesca in circuit in toate cele trei camere. Prima camera cea mai incalzita (pana la 27-30 de grade Celsius este destinata puilor. Cea de a doua camera cu temperatura medie favorizeaza inmultirea lipitorilor, iar in cea mai rece se gasesc lipitori in stare de somnolenta, deoarece sunt mai usor de transportat. Partea superioara a cazilor si a rezervoarelor cu lipitori se va acoperi cu o panza transparenta securizata cu benzi Velcro, care creeaza o bariera foarte buna pentru ca lipitorile sa nu iasa in afara.
Inmultire
Lipitorile sunt vietuitoare hermafrodite, adica detin organe de inmultire si masculine si feminine. Unul dintre parteneri se comporta ca mascul depunand sperma direct in orificiul genital al partenerei sau uneori sub pielea acesteia.
Hranire
Dintr-o singura masa o lipitoare poate supravietui o jumatate de an sau chiar mai mult. In libertate hrana lipitorilor consta din sangele animalelor cu piele moale. In ferema lipitorile se pot hrani cu ficat de pui invelit in intestin de oaie sau de porc, sange de pasare sau carne de vita.
Comercializare si transport
Dupa obtinerea autorizatiilor de rigoare, puteti trece la comercializarea lipitorilor. Exista firme de intermediere care asigura materialul biologic pentru unitatile spitalicesti care practica tratamentul cu lipitori. In germania un tratament cu lipitori costa 5.000-6.000 de euro. Un kilogram de lipitori se cumpara la pretul de 200 de euro. Ele e preferabil sa fie transportate in recipiente de 750 de grame. Daca va consolidati o piata stabila veti primi cereri pentru cel putin 500-600 de kilograme de lipitori pe an