„Sistemul inteligent de mo-nitorizare a traficului in Municipiul Zalau” -asa cum a fost botezat oficial – nu face fata fluxului de masini care circula la ora de varf a diminetii. Vi-neri, cu putin inainte de ora opt, coada de masini se intindea pe toata strada Armoniei. Sistemul inteligent de patru mili-oane de euro este coplesit de masinile parintilor care isi conduc copii la scoala si de masinile celor care merg la serviciu. Tot aproape de ora 8.00, un alt convoi de masini se formeaza pe strada Simion Barnutiu intre Banc Post si sensul giratoriu de la Scala. E semn ca populatia din Dum-brava „se inghesuie” sa mearga la munca si la scoala. Masinile care vin din aceasta directie se intersecteaza cu cele care vin pe bulevard dinspre gara inspre Centru.
Noutatea pe care o aduce sistemul de semaforizare traficului rutier de pe bulevardul Mihai Viteazul este culoa-rea verde a semaforului pentru pietoni si masini in acelasi timp. Vineri dimineata am urmarit modul in care circula pietonii si masinile care vi-reaza, cand toata lumea are verde, in intersectia de langa |coala Generala Numarul 1. Am observat ca primele masini care vin de pe strada Armoniei si cotesc pe bulevard la stanga spre Sala Sporturilor impiedica restul masinilor sa isi urmeze drumul. De ce se intampla asta? Masinile raman blocate in intersectie atunci cand acorda prioritate pietoni-lor. Primele masini de la semafor intra in intersectie pe verde si asteapta dupa pie-toni, care au tot verde la semafor. Restul masinilor nu pot inainta de masinile care cotesc spre stanga si nu mai apuca sa se deplaseze. Probabil nu s-a facut o simulare riguroasa inainte de a implementa acest proiect sau, mai rau, sistemul a fost gandit prost. Altfel nu se intelege de ce nu se poate circula normal pe bulevardul din Zalau. Perioada de proba a sistemului a inceput la jumatatea lui februarie. In mod oficial, receptia lucrarilor la semafoarele inteligente a avut loc in 30 aprilie. Tot la acea data comisarul-sef al Politiei Zalau a anuntat ca „soferii in-disciplinati in trafic vor fi sanctionati in baza unui protocol de colaborare al Primariei Zalau incheiat cu Politia Zalau, cel mai probabil la jumatatea lunii maiI. Mai sunt cateva zile pana cand vor curge amenzile acordate in trafic si sistemul nu face dovada ca ar fi inteligent.
Sistemul inteligent de semaforizare a fost explicat de cei care l-au implementat la sfarsitul lui aprilie intr-o conferinta de presa organizata la Primaria Zalau. Cu acest prilej, am primit asigurari din partea Primariei si din partea proiectantilor si ma-nagerilor de proiect ca sistemul isi calibreaza timpii si ca aduna zilnic date din trafic. Dan Oprea, director in Dezvoltarea Aface-rilor al Universal Technical Institute (UTI) – firma care a implementat proiectul – a spus in conferinta de presa din 30 aprilie ca sistemul inteligent de semaforizare a fost dezvoltat la universitatea din Torino. Sistemul a mai fost implementat in Alexandria, Craiova, Deva, Oradea si in unele orase din Polonia.
|oferii spun ca nu simt o imbunatatire in trafic. Dimpo-triva, sustin ca vechea semaforizare era mai eficienta si se intreaba de cata rabdare mai este nevoie pentru ca sistemul inteligent de semaforizare sa isi faca cu adevarat treaba. Glumetii spun ca daca s-ar masura coeficientul de inteligenta al sistemului de semaforizare cu cel al unui politist pus sa dirijeze circulatia in intersectie, IQ-ul plitistului ar fi mai mare.
|eful Politiei Municipiului Zalau, Gelu Cordea, a spus la conferinta din 30 aprilie de la Primarie ca a primit multe sesizari din partea conducatorilor auto. Acestia se plang de modul in care se desfasoara traficul rutier in Zalau. „Sistemul se perfectioneaza. Inca se fac mici corecturi la soft”, a mai spus in conferinta Gelu Cordea.