Alegerile parlamentare, programate pe 6 decembrie, trebuie să aibă loc, spune președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului consideră că este nevoie de un Parlament cu puteri depline.
„O democrație nu funcționează fără alegeri, am spus aceste lucruri și înainte de alegerile locale și am pledat pentru organizarea alegerilor locale și am văzut cu toții că a funcționat rezonabil de bine, nu au fost incidente epidemiologice. Însă, este clar că, dacă numărul de cazuri crește, campania electorală se va desfășura în condiții mai speciale decât la alegerile locale. Însă alegerile trebuie să aibă loc. Nu putem să continuăm fără un Parlament cu puteri depline. V-am explicat, acest Parlament este unul care expiră pe 20 decembrie, asta este, așa scrie în Constituție, după care, chiar dacă ar rămâne, nu mai are puteri depline, nu mai poate să dea legi organice, nu mai poate nici să le ia în discuție. Cu cât am putea să amânăm alegerile? Constituția ne spune maximum trei luni. Și atunci ajungem la sfârșitul iernii. Nu cred că cineva își imaginează că situația epidemiologică peste trei luni va fi net mai bună în iarnă spre primăvară, față de 6 decembrie. (…)Actul de votare în sine nu este mai periculos decât mersul după pâine, de exemplu. Ați văzut, la alegerile locale organizarea a fost bună. Au fost circuite diferite pentru intrare și ieșire, s-a dezinfectat, s-a măsurat temperatura. Deci lucrurile au fost bine controlate și așa va fi și pe 6 decembrie, la alegerile parlamentare. (…) Sigur, Constituţia prevede că în anumite situaţii speciale alegerile pot fi organizate după terminarea mandatului, dar nu mai târziu de 3 luni, şi Constituţia prevede şi situațiile în care se întâmplă acest lucru, deci, oricâte proiecte de legi ar pune pe masă unii parlamentari care nu se mai satură şi vor să mai rămână un pic acolo să mai şurubărească un pic la legislaţie, aceste lucruri prin Constituţia noastră nu sunt posibile”, a declarat șeful statului.
Reprezentanții mai multor partide politice, între care PSD, PRO România, USR, au afirmat în ulima perioadă că alegerile parlamentare ar trebui amânate pănă la primăvară, ținând cont de faptul că ne confruntăm cu un număr tot mai mare de îmbolnăviri cu coronavirus.
Potrivit Constituției României, „Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora. Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri. Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice”, scrie în Constituția României.
Data la care expiră mandatul actualului Parlament este 21 decembrie, iar prelungirea permisă de Constituție ar fi până în data de 21 martie. Important de menționat însă este faptul că între 21 decembrie și 21 martie, dacă rămâne actualul Parlament, potrivit prevederilor constituționale nu vor putea fi adoptate legi organice, deci nici legea bugetului, ci doar legi ordinare.
La un calcul simplu, avantajate de o eventuală amânare a alegerilor ar fi partidele care nu au obținut cele mai bune scoruri la locale și speră într-o repoziționare pe scena politică până în primăvară. În schimb, nu i-ar ajuta prea tare pe liberali, care sunt pe val în acest moment. PSD, dar nu numai, ar putea exploata mai bine până în primăvară deciziile Guvernului de a nu majora pensiile și alocațiile copiilor, de exemplu, precum și alte măsuri economice pe care vor fi nevoiți, probabil, să le mai ia în actuala situație de criză. Avantajate ar putea fi și formațiunile care în 27 septembrie, la alegerile locale, nu au reușit să treacă pragul electoral, adică să obțină cel puțin 5 la sută din totalul voturilor exprimate într-o circumscripție, pentru a putea prinde locuri de consilieri locali sau județeni. În Sălaj, intră în această categorie PMP, PRO România, ALDE, PNȚCD, Partidul Ecologist Român.
Auzi dle „seful statului (care sef/care stat??) nu vrea amanarea alegerilor parlamentare „???! El face doar ce vrea , fara sa-i pese de Constitutie, cutume , bun simt !! Apare aproape zilnic papgalicind aceleasi baliverne , ca numai noi populimea , in frunte cu PESEDEEEEE, SUNTEM VINOVATI DE TOATE RELE !!!Dar singura restrictie cu adevarat benefica pentru colonia ROM-manelia ar fi interzicerea in posturile de guvernare/conducere , incepand de la cele mai inalte functii (presedinte , prim-ministru , ministri , parlamentari etc) si pana la nivelul unitatilor administrativ teritoriale , a persoanelor afectate de cel mai periculos virus , cel al incompetentei dublat de cel al nesimtirii . Celelalte masuri cu bla, bla , bla sunt doar paliative , ce rezolva doar partial si pe termen scurt o anumita problema !
Mai ia o pauza Mirciulica! campania si alegerile is gata ,tu ti ai primit porția de postaci,totul e ok.
Mircea, pesedistul ticalos!
Mircea, daca era Dancil@Dragnea problemele erau repede remediate, suntem siguri. Ticalosi ce sunteti!
Păi cum sa vrea Clampaul amânarea? Doar dorește să aibă cât mai repede, parlamentul lui.Numai ăsta îi mai lipsește din portofoliu.
Are dreptate!Ne trebuie un parlament puternic. Nu se mai pot amana