Sef nou la Uzina Electrica

Mariana Biro se va ocupa sa fie lumina prin Zalau; sa vedem daca poate risipi bezna de pe aleile din cartiere
Uzina Electrica Zalau, subordonata Primariei, are de vineri, 30 septembrie, un nou sef, dupa ce a fost condusa vreme de 14 ani de Viorel Marian. Noul sef votat de Consiliul de Administratie al Uzinei Electrice este Mariana Biro, fosta sef de departament in aceeasi intreprindere a Primariei Zalau.
Uzina Electrica, care era o data uriasul CET si alimenta orasul cu apa calda si caldura, are acum ca obiect de activitate iluminatul stradal. Practic, cei 40 de salariati pun si schimba becurile din oras. Pentru ca Primaria Zalau are multe soceitati in administrare, dupa ei vin cei 184 de angajati ai Citadin care peticesc strada, iar dupa ei vin cei 60 de salariati ai DGADP care matura aleile din cimitir. Se intreaba si zalauanii, si oamenii de afaceri, ne intrebam si noi, oare nu ar functiona mai bine si cu mai putini bani cheltuiti cele trei societati unite sub una singura, cu aceiasi salariati, dar cu mai putini directori?
Recent am aflat de la Primaria Zalau ca activele Uzinei Electrice, devenita inutila odata cu ultimele institutii din oras care si-au montat centrale termice proprii, nu au fost vandute pentru ca nimeni nu a vrut sa le cumpere. „La licitatia din 23 mai nu s-a prezentat niciun ofertant”, ne spune Crisan Diana, purtatorul de cuvant al Primariei.
Despre Uzina Electrica mai trebuie amintit ca cheltuie o gramada de bani, fiecare salariat castigand in medie 1.800 de lei, fara a avea in acest an profit, conform bugetului Uzinei Electrice.
Trebuie amintit in context si ca trei societati subordonate Consiliului Local Zalau – Citadin, Uzina Electrica si DGADP – au in total 284 de salariati, din care 10 sunt directori sau sefi servicii. Asta inseamna ca la fiecare 13 muncitori exista cate un sef sau director. Cei 284 de salariati „papa” 20 la suta din bugetul Primariei Zalau, conform proiectului de buget adoptat la inceputul anului, pe care s-a intervenit cu o rectificare bugetara pentru a se diminua bugetul Uzinei Electrice, ale carei bunuri devenite inutile, cum spuneam, nu au putut fi vandute.
Contractul destept dintre Neon Lighting,
alaturi de Uzina Electrica, si Primaria Zalau
Pe 29 februarie anul acesta, notarul Crecan Augustin autentifica Asocierea dintre Uzina Electrica si o firma din Cluj-Napoca, S.C. LIGHTING S.R.L., asociere care avea ca si scop declarat participarea la licitatia publica organizata de Primaria Zalau in vederea concesionarii gestiunii Serviciului Public de Iluminat din Municipiului Zalau.
Finalmente, cele doua asociate, cum era si de asteptat, au castigat licitatia. Licitatia astfel castigata a generat, bineinteles, contractul de delegare prin concesiune a serviciului public de iluminat al municipiului Zalau numarul 2040 din 5 aprilie 2016. Contract care, s-a incheiat cu foarte putin inainte de a inceta mandatul vechii conduceri a Primariei Zalau, condusa de primarul PNL Radu Capilnasiu.
Conform contractului, Primaria Zalau va incasa o redeventa de nici 1.000 de euro pe luna, mai exact de 963 de euro pe luna, indiferent de valoarea lucrarilor. Interesant este ca valoarea redeventei este aceeasi pe toata perioada de valabilitate a contractului, respectiv cinci ani de zile, singura posibilitate de modificare a acesteia fiind in momentul in care se modifica tarifele unitare. Cateva exemple de tarife din contract: intretinere bec de iluminat public va fi 32,07 lei pe bucata; inlocuire corp de iluminat LED 230w va fi 3.206,52 lei pe bucata.