Politia din Salaj cauta 18 persoane dispuse sa devina agenti la tara

Inspectoratul de Politie Judetean Salaj anunta ca organizeaza concurs pentru ocuparea unui numar de 18 posturi vacante de agenti de politie prin încadrare directa din sursa externa. Cu alte cuvinte se angajeaza 18 agenti care nu trebuie sa aiba o scoala de specialitate din cadrul MAI, iar conditia pentru varsta este doar sa aiba 18 ani impliniti. De altfel, toate conditiile pentru inscriere sunt usor de indeplinit de catre candidati. Inaltimea minima a candidatilor este 1,65 m pentru femei si 1,70 m pentru barbati; nu este nevoie de cazier judiciar; nu este nevoie de copii legalizate ale actelor de studiu si a celor de identitate, candidatul fiind obligat sa le prezinte pe cele originale; proba fizica nu mai este luata în calcul la media finala, fiind doar criteriu de departajare la nota testului scris; candidatul mai are nevoie doar de o fisa medicala a carei valabilitate nu a depasit 12 luni.
Toate posturile scoase la concurs sunt în specialitatea ordine publica, fiind prevazute în cadrul posturilor de politie comunale, dupa cum urmeaza: Coseiu 2 posturi; Mirsid 1 post; Agrij 1 post; Romanasi 1 post; Treznea 1 post; Benesat 1 post; Cristolt 1 post; Ileanda 1 post; Dragu 2 posturi; Banisor 1 post; Crasna 1 post; Sag 1 post; Camar 1 post; Ip 1 post; Sarmasag 2 posturi.
IPJ Salaj anunta concursul; in contextul in care, pe fondul unei crize de personal din cauza plecarilor din sistem, Politia Româna a scos la concurs 2.397 de posturi pentru angajari „din sursa externa”. La numai cinci luni dupa un demers similar.
Inscrierile si concursul
Calendarul de desfasurare a concursului pentru ocuparea celor 18 posturi vacante de agentI de politiea inceput de ieri, 3 octombrie, cu inscrierea candidatilor. Ultima zi de inscriere a candidaturilor este vineri 7 octombrie. In perioada 8 – 15 octombrie are loc evaluarea psihologica a candidatilor. Pentru perioada 19 – 28 octombrie este prevazuta activitatea de evaluare medicala si completarea de catre candidati a dosarelor de recruatre cu fisa medicala-tip. In zilele de 28 si 29 octombrie se valideaza candidatii, iar in 31 octombrie se publica anuntul de validare sau invalidare a candidatilor. Intre 7 si 11 noiembrie se desfasoara proba de evaluare a performantei fizice, iar in 14 noiembrie se publica rezultatele la proba de evaluarea a performantei fizice. 15 – 17 noiembrie sunt zile pentru rezolvarea eventualelor contestatii. 19 noiembrie este ziua desfasurarii probei scrise, si a publicarii rezultatelor la proba scrisa. In 20 noiembrie se pot depun contestatii, care se rezolva in 21 si 22 noiembrie, cand are loc si publicarea rezultatelor finale.
IPJ Salaj a angajat si in aprilie
22 de politisti din sursa externa
In aprilie a avut loc o campanie similara in urma careia 22 de politisti au fost angajati la IPJ Salaj din sursa externa. La prima campanie de recrutare a agentilor de politie din sursa externa desfasurata in Salaj s-au înscris 346 de candidati pentru cele 22 de locuri, adica au fost 15 candidati pe un loc.
Cei mai multi înscrisi au fost la Horoatu Crasnei (33 de candidati), urmat de Samsud (cu 25 de candidati) si Chiesd (cu 19 canddiati). La Poiana Blenchii au intrat în cursa 22 de candidati. In schimb, la Sarmasag, pentru un loc disponibil de reîncadrare s-au înscris doar trei candidati. La Dragu, o comuna cu un grad de infractionalitate foarte ridicat, s-au înscris 14 candidati. La finele anului 2015, în politia salajeana erau vacante 53 de functii, din care 15 ofiteri, 35 agenti si 3 personal contractual, procentul de ocupare a functiilor din IPJ Salaj fiind de 91,43 la suta.
Infractionalitatea in comunele
in care se angajeaza agenti de politie
Conform datelor de anul trecut, cea mai periculoasa comuna salajeana este Hida, cu patru cazuri de tâlharie sau furt din societati comerciale. In topul celor mai periculoase comune din Salaj sunt si Crasna, Dragu si Românasi, cu câte trei cazuri. Comunele în care s-au înregistrat cate doua astfel de infractiuni sunt Ip, Sarmasag, iar comunele în care a fost doar un singur caz sunt Benesat, Chiesd, Coseiu, Cristolt, Sîg. Majoritatea comunelor in care se angajeaza acum agenti de politie, coeficientul de criminalitate a fost zero în anul 2015. Anul trecut, in 28 de comune salajene nu au avut loc tâlharii sau furturi din societati comerciale. Intre acestea se regasesc si Banisor, Camar, Ileanda, Mirsid si Treznea.
Zalaul – orasul cel mai periculos din Salaj
Coeficientul de criminalitate, care ia în calcul numarul de tâlharii si de furturi din societati comerciale, arata ca in 2015 au fost înregistrate în Salaj 242 de astfel de infractiuni, dintre care 217 au fost furturi din societati comerciale, iar 25 au fot tâlharii.
Pe primul loc în clasificarea IPJ Salaj se afla de departe orasul Zalau. In 2015, în Zalau au fost 162 de astfel de cazuri, reprezentând 67 la suta din totalul cazurilor din judet.
Pe urmatorul loc se afla orasul Simleu Silvaniei, cu 14 astfel de infractiuni, urmat de Jibou, cu 12 infractiuni de tâlharie si furt din societati comerciale. In orasul Cehu Silvaniei coeficientul este zero, nefiind înregistrat niciun caz de tâlharie sau furt din societati comerciale in cursul anului 2015.