Consiliul Județean Sălaj și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere au organizat joi, 25 iulie, la Zalău, o ședință de lucru pe tema drumului de mare viteză Baia Mare – Jibou – Dej, în contextul elaborării studiului de fezabilitate pentru acest obiectiv de investiții.
“Le mulțumesc tuturor celor care au onorat invitația noastră. Am avut o întâlnire constructivă, în care am purtat discuții lămuritoare cu privire drumul de mare viteză care va străbate nu mai puțin de 11 UAT-uri din județul nostru. Urmează să fie efectuate vizite în teren pentru identificarea celor mai bune soluții de traversare și de asigurare a accesului către toate UAT-urile, măsurători topografice, studii geotehnice și arheologice, în colaborare cu primăriile și cu cetățenii afectați de construcția drumului. Am încredere că printr-o foarte bună colaborare între toți factorii implicați vom reuși să implementăm cu succes și în cel mai scurt timp acest proiect important nu doar pentru județul nostru, ci și pentru întreaga regiune”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.
La ședința de lucru au fost prezenți, alături de oficialii administrației județene, specialiști din Direcția Arhitect Șef, din CNAIR și de la firma de proiectare, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai companiilor de utilități, precum și primari din județele Sălaj și Maramureș ai UAT-urilor prin care va trece drumul de mare viteză.
În 17 iulie, Consiliul Județean Sălaj, prin Direcția Arhitect Șef, a eliberat certificatul de urbanism necesar realizării investiției.
În Sălaj, viitoarea arteră se va întinde pe aproximativ 70 km din totalul celor 108,5 km și va include trei noduri rutiere, la Jibou, Cuciulat și Răstoci. Traseul desfășurat în lungul râului Someș va traversa teritoriul a 11 UAT-uri și anume: Benesat, Năpradea, Someș-Odorhei, Jibou, Surduc, Băbeni, Letca, Lozna, Ileanda, Rus și Gâlgău.
Mai exact, drumul intră pe teritoriul Sălajului prin comuna Benesat, continuă spre Jibou și apoi iese pe la Gâlgău.
Drumul de mare viteză de la Baia Mare la Jibou urmează a fi realizat în baza unui parteneriat încheiat între administrațiile județene din Sălaj și Maramureș. Costul studiului de fezabilitate este estimat la circa 3,5 milioane de euro, iar proiectul este evaluat la aproximativ 350 de milioane de euro.
Parte componentă a Drumului Expres Someș, sectorul de drum expres Baia Mare-Jibou va face parte din rețeaua rutieră primară a României și va asigura conectivitatea în partea de Nord-Vest a României, între Autostrada A3 (zona Turda) – Cluj Napoca (zona Apahida) – Dej (Beclean-Bistrița) – Baia Mare (Livada-Halmeu) – Satu Mare – Oar.
De asemenea, prin realizarea drumului expres Baia Mare-Jibou se va asigura și conexiunea transfrontalieră dublă cu rețelele rutiere rapide din Ungaria, prin punctul de trecere a frontierei Oar, respectiv Ucraina, prin punctul de trecere a frontierei Halmeu II.