Achizitionarea unei locuinte nu se face cu una, cu doua. Pentru a nu cadea in vreo capcana si pentru a aves parte de o tranzactie reusita, trebuie sa tineti cont de trei aspecte majore: juridic, tehnic si economic.
Ce va doriti?
Mai intai de toate, stabiliti ce va doriti: garsoniera, apartament de bloc, casa la curte ori duplex? Diferentele dintre ele sunt majore si multiple: de la confortul pe care vi-l ofera, pana la suma de bani pe care va trebui sa o scoateti din buzunar. Atat vanzatorul, cat si cumparatorul trebuie sa cunoasca detaliile tehnice ale imobilului in cauza. In calitate de potential cumparator, este esential sa ai habar cand a fost construit.
Statutul juridic
Un alt aspect deloc de neglijat este situatia juridica a locuintei. Daca actele proprietatii nu sunt in regula din acest punct de vedere, nu are nici un sens sa continuati negocierile. Asigurati-va ca nu sunt rude care sa revendice acel imobil sau ca toate datoriile sunt platite. Inainte de semnarea contractului, fiti sigur ca titlul de proprietate nu are nici un fel de alte implicatii si ca persoana respectiva va vinde doar locuinta, nu si problemele sale.
Atentie la pret!
Pretul este, in fond, cel care dicteaza piata imobiliara. Mai mult de jumatate din valoarea lui este data de zona in care se afla casa ori aparta-mentul. Nu e tot una sa detineti o proprietate la periferia orasului sau in buricul targului! Veti plati un pret pentru un apartament situat intr-un cartier mai slab cotat si un altul, mult mai mare, evident, pentru o locuinta intr-o zona “de lux”. Incercati sa nu va lasati furati de sentimente, pentru a nu deveni victima vanza-torului. Daca dispuneti de un buget limitat, paleta de optiuni se restrange.
Negocierea
Pretul pe care il cere proprietarul nu trebuie sa fie neaparat cel la care se va incheia tranzactia. Incercati sa va stapaniti entuziasmul si sa negociati cu vanzatorul, demonstran-du-i ca sunteti informat, pregatit si realist. De tehnica abordata depinde in mare parte daca proprietarul va mai lasa din pret sau nu.
Agentul imobiliar te poate ajuta
Colaborarea cu o agentie imobiliara va poate ajuta foarte mult. Nu doar ca va scuteste de o gramada de drumuri, ocupandu-se de identificarea acelor proprietati care corespund dorintelor dumneavostra, dar va poate oferi si consultanta. Asta daca aveti norocul sa dati peste o firma profesionista, care sa lucreze in avantajul dvs, si nu tinteasca incasarea unui comision cat mai mare.
Mai multe informatii
Decizia de a cumpara un imobil implica multe responsabilitati si poate influenta viitorul dum-neavoastra. Ca sa gasiti casa visata, trebuie sa fiti informat. Cu cat detineti mai multe informatii, cu atat cresc sansele de a gasi o locuinta care sa se apropie cat mai mult de ceea ce va doriti si aveti nevoie.
Exista anumite indicii care va pot ajuta in luarea celei mai bune decizii. Spre exemplu, o analiza a preturilor proprietatilor date spre vanzare. Luati pulsul pietei imobiliare, cititi anunturile de mica publicitate, intrebati in stanga si-n dreapta, aflati preturile la care s-au facut tranzactii in ultima perioada.