Consiliul National pentru combaterea Discriminarii trebuie sa-i plateasca daune morale lui Florian Mocan pentru decizia nefavorabila data in ianuarie in acest caz.
Curtea de Apel Cluj a decis ca secretarul comunei Carastelec, Florian Mocan, a fost discriminat la concursul organizat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP). Anul trecut, Primaria din Pericei a organizat un concurs pentru ocuparea postului de secretar al comunei, la care a participat si Florian Mocan si doua persoane de etnie maghiara din comuna. La Bucuresti, Mocan a aflat ca una dintre conditiile pentru ocuparea postului de secretar in Pericei este cunoasterea limbii maghiare. De aici, a urmat un lung sir de contestatii si procese, ajungandu-se si la consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Anul trecut, in luna mai, Florian Mocan a depus plangere la CNCD pentru ca a fost discriminat prin conditiile impuse la concurs. Abia in 30 ianuarie 2012, CNCD a solutionat sesizarea, decizia fiind in defavoarea lui Florian Mocan. Nemultumit de decizie, Mocan a apelat la justitie, iar Curtea de Apel Cluj a dat sentinta saptamana trecuta, in 5 aprilie. Potrivit site-ului Curtii de Apel Cluj, instanta „admite in parte actiunea in contencios administrativ formulata de reclamantul MFS, in contradictoriu cu paratul CNCD Bucuresti” si, ca o consecinta, anuleaza Hotararea nr. 471/23.11.2011 adoptata de CNCD in dosarul nr. 184/2011 si obliga paratul sa plateasca reclamantului suma de 1.000 lei cu titlu de daune morale. In plus, CNCD trebuie sa-i plateasca lui Mocan suma de 154,3 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata.Sentinta este cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
„Sentinta data de Curtea de Apel Cluj imi foloseste la procesul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie din 1 iunie. Cei de la Pericei, imediat ce au primit decizia CNCD, au si anexat-o la recursul de la ICCJ, ca sa arate ca nu am fost discriminat. Acuma voi folosi si eu sentinta la dosar, sa le arat ca instanta a decis ca am fost discriminat”, a declarat pentru Graiul Salajului secretarul Florian Mocan.
Post de secretar cu dedicatie
Simleuanul Florian Mocan a dat in judecata Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) si Primaria Pericei pentru ca i-a fost respinsa angajarea in functia de secretar al comunei din cauza ca nu a stiut sa traduca un text din romana in maghiara. Mocan a solicitat la Curtea de Apel Cluj anularea concursului organizat pentru ocuparea functiei de secretar al comunei Pericei si cere celor doua institutii chemate in instanta plata unor daune morale de 10.000 de euro pentru Istresul psihic determinat de discriminarea produsa de inegalitatea de sanse si de incalcarea libertatii de exprimareI. Florian Mocan spune ca a fost discriminat deoarece unul dintre subiectele primite la concurs a fost traducerea unui text din romana in maghiara, in conditiile in care ceilalti doi candidati erau de etnie maghiara. Florian Mocan precizeaza ca, atunci cand s-a inscris la concurs, nu exista aceasta conditie pentru ocuparea postului, abia cand s-a prezentat la concurs afland ca este o proba eliminatorie. „I-am spus presedintei de comisie ca nu sunt atat de nebun sa bat atata drum stiind ca exista aceasta conditie. Dar nici cea care a fost declarata castigatoare nu a tradus corect textul din romana in maghiara”, spune Mocan. Imediat dupa afisarea rezultatelor, Florian Mocan a inceput sa scrie contestatia, insa a fost persiflat de secretara comisiei, care i-ar fi spus ca o face degeaba. Cu toate acestea, Florian Mocan nu a renuntat, iar problema sa a ajuns in instanta. „Vroiam doar sa fiu mai aproape de casa, de aceea am vrut sa ma mut la Pericei. Aici, la Carastelec, nu am probleme cu oamenii, ne intelegem bine. Sunt de sapte ani secretar intr-o comuna cu peste 90 la suta populatie maghiara si nu am intampinat probleme ca nu stiu maghiara. Doar la Pericei este nevoie de un secretar care sa stie maghiara”, arata Mocan. Secretarul nu mai vrea sa ajunga acum secretar in comuna Pericei, spunand ca nu ar putea lucra cu primarul de acolo. A vrut la momentul concursului pentru ca era la numai 5 kilometri de casa, iar drumul pana la Carastelec este distrus. „Mi-am facut o paguba mare la masina de curand, aproape de Maladia. Pentru drumul asta am vrut sa plec la Pericei”, a precizat Florian Mocan.
UDMR i-a contestat capacitatile profesionale
Printre argumentele pe care le-a pus in fata instantei clujene au fost si materialele de presa aparute in ziare cu privire la procesul sau. Florian Mocan a dat exemplu articolul aparut in Graiul Salajului prin care UDMR Salaj practic il desfiinteaza, contestand capacitatile sale profesionale. „Nu mi s-a parut corect, ce are politicul cu un concurs? Eu nu am avut treaba cu UDMR-ul”, spune Mocan. Acum se pregateste pentru procesul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie de la Bucuresti, care are ca termen data de 1 iunie. Nu isi angajeaza avocat pentru ca stie legea suficient de bine sa-si sustina cauza singur. „Legea e lege”, spune Mocan, care precizeaza ca nicaieri in legislatia romaneasca nu scrie ca intr-o primarie angajatii trebuie sa cunoasca limba maghiara.