Angajaţii din învăţământ sunt una din categoriile socio-profesionale în care procentul de vaccinare este mult peste media la nivelul naţional, până în prezent vaccinându-se peste 150.000 de persoane, ceea ce înseamnă cam 50% din total, a anunțat, la Zalău, secretarul de stat în Ministerul Educației Radu Szekely. Acesta s-a aflat miercuri în municipiu pentru a participa la prima întâlnire organizată la nivel judeţean în cadrul Campaniei naționale „Vaccinare și testare pentru învățare!”, inițiată de Ministerul Educației. Au fost prezenți, de asemenea, prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma, inspectorul școlar general, Vasile Bulgărean, directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaş, şi, în sistem online, directorii unităţilor de învăţământ din Sălaj.
Secretarul de stat Radu Szekely a precizat, în cadrul întâlnirii, că până în prezent s-au luat măsuri de prevenţie şi ţinere sub control a pandemiei în şcoli, însă acestea nu vor ajuta la eradicarea virusului, singurul instrument pe care noi îl avem în prezent pentru a opri această boală fiind vaccinarea.
Radu Szekely a recunoscut însă că există şi persoane reticente la vaccin. “Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu o serie de organizaţii (…) a lansat această campanie, <Vaccinare și testare pentru învățare!>, din dorinţa de a-i încuraja pe cei care încă au temeri vizavi de vaccinare să o facă, pentru că este o condiţie esenţială pentru ca noi să ne putem întoarce în siguranţă la şcoală, în 5 mai şi în perioada imediat următoare. Siguranţa personalului angajat în învăţământ depinde de această vaccinare şi atunci, ca angajatori, noi ne dorim în primul rând ca profesorii, cadrele didactice şi nedidactice, personalul auxiliar, toţi angajaţii din învăţământ să se simtă în siguranţă la şcoală şi acest vaccin dă acel sentiment de siguranţă. În plus, în felul acesta ne asigurăm că şi elevii pot să revină la şcoală cât mai repede posibil, în condiţii de siguranţă. Vreau să reafirm ceea ce domnul ministru a spus de mai multe ori: şcoala nu îmbolnăveşte, şcoala nu este un risc pentru elevi, şcoala este un loc unde se face educaţie. Şcoala înseamnă educaţie, şcoala nu înseamnă un risc şi ar trebui să fim mai vocali în afirmarea acestui mesaj şi la nivel local”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educaţiei.
După mai bine de un an de pandemie, suntem în faţa a două provocări importante: dorinţa de a readuce copiii în băncile şcolilor, pe de o parte, iar pe de altă parte, vaccinarea anti-covid, cea mai rapidă şi sigură metodă de a reveni la normalitate, a subliniat prefectul Dari Toma.
“În acest context, salut iniţiativa Ministerului Învăţământului de a demara Campania de promovare <Vaccinare și testare pentru învățare>. Este vorba de o campanie amplă, având ca scop principal informarea elevilor, cadrelor didactice si a părinților, cu privire la importanța și necesitatea diminuării efectelor pandemiei de COVID-19, prin vaccinarea voluntară a personalului din învățământ și testarea elevilor și a angajaților din sistemul de învățământ, atunci când este cazul. În plus, în cadrul campaniei vor fi analizate şi alte aspecte de interes pentru desfășurarea activităților în sistemul de învățământ. Sper ca această campanie să fie una de succes, pentru binele comun al elevilor, părinţilor, cadrelor didactice şi al întregii societăţi”, a declarat prefectul judeţului Sălaj.