Se vede iar luminița de la capătul Tunelului Meseș

cont

 

Cea mai recentă piedică pusă în calea Tunelului Meseș a fost eliminată.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins, vineri, contestația depusă de italienii de la Webuild pentru lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău. Cu lungime de circa 41 de kilometri, acesta include și Tunelul Meseș.

„Execuția lotului de autostradă cu cea mai mare valoare din România, aproximativ 1,6 mld. euro și cu siguranță cel mai mare contract de infrastructură rutieră derulat în județul Sălaj, intră în linie dreaptă.

După semnarea contractului de proiectare și execuție, finanțat din fonduri europene prin Programul Transport 2021-2027, care îmi doresc să se întâmple cât mai curând, Asocierea Makyol – Ozaltin care a fost desemnată câștigătoare anul trecut pentru construcția acestui lot extrem de complex din A3, trebuie să se mobilizeze exemplar și să respecte termenele contractuale pentru că așteptările sunt foarte mari.

Autostrada Transilvania este de departe cel mai important proiect de infrastructură mare din această regiune cu impact major pentru județul nostru.

Lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău, inclusiv tunelul Meseș, este o verigă esențială pentru coerența întregului proiect, de aceea îmi doresc să fie gestionat în mod riguros și profesionist de toate părțile implicate”, spune deputatul liberal Lucian Bode, fost ministru al Transporturilor.

Italienii de la WeBuild, care au pierdut contractul în fața turcilor de la Makyol, au depus două contestații la CNSC, motiv pentru care contractul nu a putut fi semnat până în prezent, deși a fost desemnat câștigătorul licitației.

În prima contestație formulată, italienii au reclamat faptul că nu au primit accesul la întreg dosarul de achiziție publică și au solicitat anularea comunicării câștigătorului.

În cea de-a doua contestație, după ce a văzut dosarul, WeBuild a susținut că oferta turcilor de la Makyol are un preț neobișnuit de scăzut, iar CNAIR ar fi trebuit să ceară clarificări.

Atribuirea contractului turcilor de la Makyol a fost contestată și de Mapa, o altă companie din Turcia care a vrut să construiască cel mai scump lot de autostradă din România. Mapa a contestat la CNSC evaluarea efectuată de CNAIR, în urma căreia oferta sa a fost considerată neconformă și au fost desemnați câștigători turcii de la Makyol.

Lotul Poarta Sălajului -Nușfalău, cu o lungime de 41 de kilometri, care cuprinde și Tunelul Meseș, este singura bucată din Autostrada Transilvania pentru care nu s-a semnat contractul de execuție.

Valoarea estimată a lucrării este de 6,62 miliarde de lei (fără TVA). Construcția celor două secțiuni Poarta Sălajului – Zalău și Zalău – Nușfalău trebuie finalizată în 78 de luni (18 luni proiectare, 60 de luni execuție). Pe traseul acestui sector din Autostrada Transilvania (A3) va fi construit și Tunelul Meseș, în lungime de 2,89 km, cel mai lung tunel de autostradă din România. Acesta va avea două galerii unidirecționale care împreună totalizează 5,78 km.