in cauza inundatiilor si a secetei, pretul nutretului pentru animale a crescut, lucru care atrage dupa sine scumpirea carnii.
Dupa scumpirile la paine, legume si fructe, se anunta scumpiri si la carne. Scumpirile vin pe fondul secetei si a inundatiilor. Crescatorii de porci si oi spun ca furajele s-au scumpit din cauza situatiei incerte de pe piata cerealelor. Furnizorii de furaje au majorat deja preturile cu pana la 23 la suta, iar asta va creste si costul produselor din carne. Furajele s-au scumpit din cauza interdictiei exporturilor de cereale din Rusia si a limitarii celor din Ucraina, precum si din cauza faptului ca recolta de cereale autohtona este mai mica anul acesta. Stanca Tudor, directorul executiv al Patronatului Roman al Carnii de Porc, confirma faptul ca s-a majorat pretul unui kilogram de furaj folosit pentru hrana animalelor cu pana la 23 la suta. „Un kilogram de carne de porc se obtine cu 3,2 kilograme de furaje. Acum doua luni, un kilogram de furaj costa 1,1 lei, acum este deja 1,35 lei. Acest lucru se simte in costul de productie pentru ca 70 la suta din acesta este reprezentat de hrana animalelor”, arata Stanca Tudor. Graul reprezinta 30 la suta din furajul porcilor, iar orzul pana la 10 la suta.
Unul din crescatorii de porci din Salaj spune ca, pe termen scurt, in urmatoarele una-doua saptamani, pretul carnii nu se va modifica, iar procentul cu care pretul carnii va creste pe viitor va fi in functie de recolta de cereale obtinuta.
Scapa carnea de pasare
Producatorii de carne de pasare spun ca, deocamdata, nu sunt afectati de cresterea pretului la cereale, si asta pentru ca porumbul reprezinta 65 la suta din hrana pasarilor, iar productia de porumb va fi buna anul acesta. Graul, in schimb, acopera doar 5 la suta din furaj.