De la 1 ianurie, strainii vor putea cumpara terenuri agricole in Romania fara restrictii

Chiar daca la noi se practica o agricultura dupa metode invechite, iar suprafata agricola este puternic faramitata in parcele mici, Romania nu este tocmai de lepadat in peisajul agricol global. O importanta agentie imobiliara britanica, Savills, infiintata in 1855, si care are peste 500 de birouri in toata lumea, a facut un studiu de piata din care reiese ca Romania este o piata atractiva pentru investitorii straini care cauta terenuri agricole. Chiar daca preturile au crescut cu 1.800 la suta in ultimii 10 ani, ramanem o tara ieftina. Doar Bulgaria, Cehia si Ungaria sunt sub noi ca pretul de vanzare al terenurilor agricole. Preturile pe hectar variaza intre 1.600 si 3.000 de euro, in functie de zona agricola a tarii. „Terenurile agricole sunt acel segment al terenurilor care a cunoscut, aparent paradoxal, o crestere, si o crestere deloc sensibila, una chiar accelerata, de 200-300 la suta fata de perioada de boom imobiliarI, afirma Razvan Muntean director imopedia.ro.

Strainii detin 10 la suta din terenul arabil romanesc
Cel mai important proiect legislativ din aceasta perioada este legea vanzarii terenurilor agricole catre persoanele fizice romane sau straine. Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, spune ca proiectul se va afla pe masa guvernului pana la sfarsitul acestei luni, dupa care va fi trimis la Parlament. Tratatul de aderare la Uniunea Europeana obliga Romania ca, de la 1 ianuarie 2014, sa liberalizeze piata funciara, astfel ca de la anul strainii vor putea achizitiona fara restrictii teren arabil in Romania. Pana la acel termen trebuie sa avem o lege clara in acest sens. La ora actuala, investitorii straini detin prin diverse firme circa un milion de hectare de teren arabil in tara noastra. Suprafata agricola a tarii este de 14,7 milioane de hectare, din care teren arabil reprezinta 10 milioane de hectare. Din 1 ianuarie 2014, legea va permite strainilor cumpararea de de terenuri agricole si pe persoana fizica, nu doar pe firma.

In Salaj se cumpara suprafete mari cu banii jos

Suprafata agricola a Salajului este de aproximativ 238.000 de hectare, incluzand aici teren arabil, pasuni, fanete, vii si livezi. Angela Pop, administrator la agentia imobiliara Angela Imob din Zalau spune ca cererea de terenuri agricole a crescut in judet in ultimele luni. Clientii salajeni prefera sa cumpere suprafete mai mari, cu banii jos.