Se reia procesul hotilor de motorina de la Jibou

imagine-articol2_53030

 

Saptamana trecuta a inceput, cu o amanare, rejudecarea dosarului cu nr.126/84/2015 privind furtul de motorina din gara Jibou, dosar care se afla pe rolul Tribunalului Salaj. Asta la mai bine de sase ani de cand politistii si angajatii CFR erau prinsi intr-o operatiune spectaculoasa a „mascatilor” in flagrant in Gara Jibou, in iunie 2010. Adica erau prinsi in fapt, cu furtunul in rezervoarele locomotivelor si cu bidoanele dupa ei.
Cazul a mai fost judecat o data de aceeasi instanta. In 30 decembrie 2013, Tribunalul Salaj a dat primul verdict, 23 de inculpati, dintre care si cinci politIsti, au fost condamnatI la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre trei si sapte ani. Alte 141 de persoane care au cumparat motorina furata din trenuri de la angajatii CFR la un pret mai mic decat cel al pietei au fost amendate, suma totala a amenzilor ridicandu-se la 41 de mii de lei. Dupa pronuntare, atat cei 23 de inculpatI cat si procurorii parchetului de pe langa Tribunalul Salaj au inaintat apel la Curtea de Apel Cluj. La noua luni dupa depunerea apelului, Curtea de Apel Cluj a trimis apelul formulat de procurori din nou la Parchet pentru a-i redacta motivarea. Cert este ca apelul nu s-a mai judecat niciodata. Curtea de Apel, dupa mai bine de un an, a retrimis dosarul la Tribunalul Salaj pentru continuarea cercetarilor.

Politistii care fura nu prezinta pericol social

Povestea cu motorinarii din Jibou a inceput in dimineata zilei de 1 iunie 2010, cand 11 echipaje formate din politisti cu cagule, asa-zisii „mascati”, au tabarat in orasul de pe Somes, stricand socotelile hotilor de motorina. Actiunea s-a soldat cu 11 arestari, intre care cinci politIsti de la Transporturi Feroviare, mecanici de locomotiva, impegati de miscare, acari etc. O luna si jumatate au stat cei 11 dupa gratii in arest preventiv. Pe data de 25 iulie 2010, Curtea de Apel i-a eliberat pe motiv ca nu prezinta pericol social.

Politistii hoti o duc bine, merci

Prejudiciul a fost de 14.612 litri de motorina si 180 de litri de ulei, furati din locomotive. Ca sa inchida ochii la furturi, cei cinci politIsti TF, cand erau de serviciu, primeau cate 5 – 10 litri stop_coloana de motorina pentru fiecare „recolta”. “n cadrul anchetei, politIstii TF au fost acuzati de participare la furt si delapidare. Cu toate acestea, trei dintre ei, Stean Felician Voitin, Cristian Pop si Gabriel Botis au ramas la dispozitia Politiei TF Cluj si au fost repartizati sa lucreze in continuare la diferite puncte ale Politiei TF din Regionala Cluj. Doi dintre politIsti, Florin Ciutre si Radu Bartis, si-au dat demisia din politie.

Hotii vor salariile restante

Dintre angajatii CFR, de la Depoul din Jibou si de la Depoul din Dej, unii si-au dat demisia. Altora, precum Vasile Chete, Tiberiu Muresan, Dan Moldovan, li s-au desfacut contractele de munca. Dupa ce au fost condamnati de Tribunalul Salaj si au facut apel la Curtea de Apel Cluj, vazand ca sunt in continuare in libertate, au socotit sa dea CFR-ul in judecata, cerand printre altele si plata salariilor incepand de la data desfacerii contractelor de munca. Motivul este unul simplu; si anume ca nu s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca definitiva in cauza, cu toate ca majoritatea au fost prinsi in flagrant. Dar asta este, pana la definitivarea cauzei, orice persoana se bucura de prezumtia de nevinovatie.

Un proces anevoios

La finalul cercetarilor, numarul inculpatilor a ajuns la 23. probele stranse de procurori la dosar sunt multe si concrete Si totusi, procesul taraganeaza de mai bine de sase ani. Tribunalul Salaj a dispus de peste 30 de ori amanarea cauzei. Cand in sfarsit magistratii salajeni s-au pronuntat, hotararea lor a fost atacata la Curtea de Apel Cluj. Dupa ce dosarul a zacut mai bine de un an in sertarele Curtii de Apel, a fost trimis la Tribunalul Salaj pentru rejudecare. Ce si cand va decide instanta, vom vedea, de vom mai avea zile.