In Salaj au avut loc anul acesta 111 incendii la locuinte si gospodarii

De la inceputul anului pana in prezent, in Salaj s-au produs 111 incendii la locuinte si gospodarii. Saptamana trecuta, o femeie a murit, iar copilul ei este in stare critica la spital, dupa ce locuinta lor din comuna Sarmasag a luat foc. Pompierii spun ca e de asteptat ca numarul de incendii sa creasca in perioada imediat urmatoare, pe fondul folosirii, in sezonul rece, a instalatiilor de incalzire improvizate sau a necuratarii cosurilor de fum.
Saptamana trecuta, doua gospodarii din Salaj au fost mistuite de foc intr-o singura zi, miercuri 9 noiembrie, in incendii cauzate de neglijenta. La pranz, Garda Cehu Silvaniei a fost solicitata sa intervina la un incendiu izbucnit la anexa unei gospodarii din localitatea Alunis. Cauza probabila de incendiu a fost o tigara aprinsa aruncata la intamplare. Au ars aproximativ 10 tone stiuleti de porumb, 0,3 tone de fân, acoperisul anexei si diverse bunuri depozitate în imobil. Seara, pompierii jibouani au fost solicitati sa intervina pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casa de pe strada Dumbraveni din Jibou. Cauza probabila de incendiu a fost efectul termic al unei sobe supraincalzite si nesupravegheate. Au ars piese de mobilier si au fost degradate doua incaperi. Un alt incendiu cu urmari grave a aavut loc in 5 noiembrie, cand pompierii zalauani au fost chemati sa stinga un incendiu izbucnit la anexa unei gospodarii de pe strada Maxim Gorki din municipiu. Cauza de incendiu a fost o instalatie electrica improvizata. stop_coloana
La fiecare doua zile, un roman moare
in incendii produse in locuinte
In Romania se produc anual aproximativ sase mii de incendii la locuinte, in urma carora circa 180 de persoane isi pierd viata. Altfel spus, tot la doua zile un roman moare in incendii de locuinte. “n acest context, pompierii au lansat o campanie nationala privind importanta montarii si utilizarii detectoareleor de fum si gaze in locuinte. Contrar aparentelor, in cazul incendiilor se moare, in primul rand, din cauza intoxicatiilor cu fum, abia apoi din cauza arsurilor. „n Romania, instalatiile de detectare, semnalizare si avertizare incendiu sunt obligatorii numai pentru imobilele foarte inalte, pentru spatiile comune (holuri, magazii, scari de evacuare, centrale termice de bloc) si pentru unitatile de comert sau servicii publice.
Specialistii spun ca exista doua tipuri de dispozitive – unul pentru buteliile GPL, altul pentru instalatiile cu gaze naturale. Detectorul pentru gaze naturale se monteaza pe perete, in partea superioara, la maxim 30 de centimetri de tavan, iar detectorul pentru GPL se monteaza in partea inferioara a incaperii, pe un perete. Gazul metan realizeaza o concentratie exploziva de la o prezenta de 5 la suta in aer. GPL-ul este mai periculos si realizeaza aceasta concentratie de la 1,5 – 2 la suta.