Una dintre cele mai cunoscute cladiri din Zalau, fostul sediu al PTTR (Posta Telefon Telegraf Radio), a intrat in reabilitare, la scurt timp dupa ce a fost cumparata.

Imobilul emblematic pentru municipiu a fost achizitionat acum aproximativ doua luni, in urma unei licitatii publice, de o companie privata salajeana, Cento Trans. Asta dupa ce anuntul privind vanzarea cladirii de pe platoul de marmura din centrul Zalaului a stat ani de zile pe site-urile de specialitate pana sa apara un investitor dornic sa dea o destinatie imobilului ultracentral ramas nefolosit.

Pretul initial anuntat pentru pornirea licitatiei a fost, in 2017, de 700 de mii de euro.

Data in folosinta in anul 1970, cladirea a gazduit pana imediat dupa Revolutie serviciile de posta, de telefonie fixa, transmitere de fax-uri, tefefonie publica si telegrame.
Imobilul are o suprafatta de 2.804 metri patrati, din care suprafata utila 2.075 de metri patrati, dispusi pe cinci nivele (S+P+Mez+2E), si o suprafata de teren de 1.505 metri patrati.

Noul proprietar al cladirii spune ca aceasta investitie imobiliara nu are stabilita o destinatie finala clara, cu toate ca in spatiul public au aparut zvonuri cu privire la faptul ca imobilul va fi transformat in hotel sau cladire de birouri. Cladirea se reabiliteaza in momentul de fata, urmand ca destinatia acesteia sa fie stabilita ulterior, spun reprezentantii firmei.


In imediata vecinatate a acestui imobil se afla Palatul Administrativ, o alta cladire reprezentativa a Zalaului, care a gazduit pana anul trecut Prefectura si Consiliul Judetean Salaj. Si acest imobil este intr-un amplu proces de reabilitare pe fonduri europene, valoarea investitieri fiind de peste 24 milioane de lei, din care 18 milioane de lei asistenta financiara nerambursabila.
Si aceasta cladire a fost construita tot cam in aceeasi perioada de timp, mai exact in 1970, fiind proprietatea statului romȃn, in administrarea Prefecturii Salaj. Imobilul are o suprafata utila de aproximativ 4.600 metri patrati.

Cat despre reabilitarea platoului de marmura, o investitie asteptata de multa vreme de zalauani dar si absolut necesara, tinand cont de pozitionarea acestuia, exact in centrul orasului, aceasta nu va fi finalizata prea curand. Administratia locala social democrata si opozitia liberala da vina unii pe altii pentru neinceperea lucrarilor.

Reprezentantii Primariei Zalau spun ca guvernantii tin blocate pe la ministere sau cer lamuriri peste lamuriri pentru a tergiversa lucrurile pentru o serie de proiecte de importanta majora pentru oras, printre ele numara1ndu-se si proiectul privind modernizarea si pietonizarea strazii Unirii, care include si reabilitarea platoului de marmura. De cealalta parte, liberalii neaga toate aceste acuzatii. “Cartea de vizita a centrului Zalaului, respectiv platoul de marmura, aceasta este de fapt si cartea de vizita a administratiei actuale a muncipiului. Asa cum arata platoul de marmura, asa arata si administratia”, a afirmat ministrul Lucian Bode saptamana trecuta, in replica la acuzatiile potrivit carora Guvernul Orban blocheaza proiecte importante pentru Salaj si Zalau.