Din acest an, fermierii cu exploatatii de peste 500 de capete de oi sau capre pot depune cererile pentru subventii on-line.

Crescatorii de ovine si caprine din judetul Salaj sunt asteptati la centrele APIA pana la data de 18 mai pentru a depune cererile in vederea acordarii primei pe cap de animal. Campania s-a declansat pe 9 aprilie. Virgil Turcas, director executiv al Centrului Judetean APIA Salaj, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca o conditie de baza o reprezinta existenta unui efectiv minim de 50 de capete in fermele de ovine si 25 de capete in cele de caprine, care au implinit varsta de minim un an pana la 31 martie. O noutate o constituie faptul ca din acest an fremierii cu exploatatii de peste 500 de capete pot depune cererile on-line.
Potrivit Doinei Pintea, purtator de cuvant al APIA Salaj, in perioada urmatoare se va trece la plata transei a doua din anul trecut pentru efectivele eligibile din fermele zootehnice salajene. Sprijinul financiar vizeaza 177.748 de ovine si 6.102 capete de caprine. Viza pe cererea de plata din partea asociatiilor crescatorilor de animale este o conditie obligatorie in acest an, ca de altfel si in anul trecut,pentru acordarea sprijinului. Si tot ca noutate, asociatiile functionale, dovedite cu bliant contabil , vor putea sa ia cererile pretiparite si sa faca dosarele pentru fermieri, sa nu mai poarte oamenii pe drumuri. Practic, vor fi trei posibilitati: fie fermierul merge singur si isi depune cererea la APIA, fie depune cererea prin imputernicit legal, daca nu poate merge el, sau, cum spuneam, prin asociatie. Asociatia al carei membru este se duce la APIA cu un tabel, pe baza tabelului ridica cererile pretiparite, se duce la detinatorul de oi in sat, ii face dosarul, care inseamna copie dupa buletin, copie dupa cont, cererea pretiparita completata si duce dosarul respectiv la APIA. In felul acesta nu se duc dintr-un sat 20-30 de oameni care trebuie sa mearga cate 40 de kilometri pana la APIA, ci se duce unul singur. Este o chestiune normala care de mult ar fi trebuit sa se faca. Anul trecut s-au „plimbat” la centrele APIA din Salaj, pentru a depune cereri de prima pe cap de animal, 833 de crescatori de oi si 92 de detinatori de capre.