Sălăjenii care au luat cre-dite în bănci în franci elvețieni amenință cu procese în instanță împotriva creditorilor. Ceea ce părea cândva o ofer-tă avantajoasă a devenit acum calvarul zilnic al cetățenilor care și-au luat casă, de exemplu, cu ipotecă și nu au cu ce o plăti, pentru că rata le-a crescut cu 80 la sută, ca urmare a creșterii cursului la franci elevețieni de la 2,2 lei la 3,65 de lei.
Calea proceselor împotriva băncilor a fost deschisă de Curtea de Justitție a Uniunii europene, care, fiind sesizată de o instanță din Ungaria, a transmis instanțelor românești că pot examina contractele de creditare acordate în franci elvețieni pentru a descoperi dacă includ sau nu clauze abuzive. Primul astfel de pro-ces a fost la Galați, contra Volksbank. Tribunalul Galați a dat câștig de cauză celor care au luat creditul și au obligat banca să denomineze împrumutul din franci elvețieni în lei, la cursul pe care era la data acordării creditelor.
Avocatul zălăuan Bogdan Ilea ne-a declarat că a fost contactat de mai multe persoane care au credite în franci elvețieni la băncile Volksbank, Piraeus Bank și OTP Bank, pentru a deschide procese împotriva acestora. Avo-catul spune că persoana care a luat un credit de 10 mii de franci elvețieni a calculat că are de plătit 220 de mii de lei. A plătit până acum rate de 10 mii de lei și, conform noului curs, i se calculează că mai are de rambursat 240 mii de lei, ceea ce este un abuz. Băncile au acordat credite în lei, dar raportat la cursul francului elvețian. Ratele se plătesc tot în lei, la orice ghișeu de bancă. Doar că dacă ai o rată de 100 de franci elevețieni nu mai plătești 220 de lei, ci 370 de lei rata. “Într-o familie, veniturile sunt fixe, sau chiar mai mici decât în perioada în care au contractat creditul. Când și-au făcut proiecția ratelor pe care le au de plătit, creditații au știut că vor avea de plătit rată de 300 de lei, dar acum au de plătit 500 de lei. Așa se face că oamneii au ajuns să nu mai poată plăti. Ponderea majoră a creditelor neperformante este la creditele în franci elvețieni, deși sunt mult mai puține credite acordate în aceatsă monedă decât în euro, din cauza exploziei cursului. Mai mult decât atât, judecătorii au connstatat că băncile știau că va urma această fluctuație a cursului și puteau anticipa că această monedă este extrem de volatilă în condițiile economice actuale și, cu toate acestea, au promovat astfel de credite”, subliniază avocatul Ilea. stop_coloana
Avocatul spune că este de așteptat ca după acest precedent din Galați, sălăjenii care au credite în franci elvețieni să pornească un val de procese. Acesta mai spune că clienții băncilor ar putea obliga banca să calculeze suma rambursată și ratele pe care le au de plătit la cursul valutar din ziua acordării creditului, majorat eventual cu maxim 10 la sută față de ziua semnării contractului, dar și recalcularea sumelor pe care le mai au de plătit după ce au achitat rate aproape dublate. Ilea spune că în această toamnă va porni un proces colectiv cu clienții băncilor.

Reclamații și la Protecția Consumatorilor

Reclamațiile privind clauzele abuzive ale băncilor curg și la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor. Dorina Rednic, comisar șef adjunct al CJPC Sălaj, ne-a spus că de la începutul anului au primit 19 reclamații cu privire la bănci. Doar că, din octombrie anul trecut, Comisariatul Județean nu mai poate intenta proces in instanță contra băncii în numele clienților care se consideră păgubiți. “Noi preluăm reclamațiile referitoare la bănci, încercăm o rezolvare aici pe cale amiabilă, și le transmitem către ANPC. Autoritatea înaintează în instanță sesizările pe fiecare clauză abuzivă. Dacă se dă câștig de cauză, se modifică pentru toți clienții băncii, indife-rent că au depus sau nu reclamații”, ne-a explicat Rednic. Șeful CJPC Sălaj spune că o singură bancă a acceptat să rezolve sesizarea unui client pe cale amiabilă, la nivel local, prin mediarea CJPC Sălaj.
Dorina Rednic ne-a confirmat că majoritatea reclamațiilor sunt la creditele în franci elvețieni.
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Sălaj are la activ un proces câștigat în instanță pentru mai mulți clienți ai Volksbank. După cinci termene la care instanța a tot amânat procesul, Judecătoria Zalău a dat câștig de cauză clienților băncii. Magistrații au constatat caracterul abuziv al unor clauze cuprinse în contractele de credit și au obligat banca să returneze banii clienților păgubiți.