In cele sase sesiuni anterioare, in Salaj nu a fost depus nici un proiect pe Masura 221

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a lansat in perioada 2-31 mai 2012 cea de a saptea sesiune de cereri de proiecte pentru Masura 221 -”Prima impadurire a terenurilor agricole”. Depunerea proiectelor pentru aceasta masura se va face la sediul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Salaj intre orele 9,00-14,00. Termenul limita de depunere este 31 mai 2012 ora 12,00. Potrivit lui Dorin Urs, director adjunct al OJPDRP Salaj, „in cele sase sesiuni anterioare nu a fost depus, la nivel de judet, nici un proiect pentru Masura 221, au existat doar intentii” E o dovada si asta ca taranul nostru se desparte cu greu de pamant.
Ce vrea Masura 221
Obiectivul finantarii este cresterea suprafetei de padure cu rol de protectie a apei, a solurilor, precum si de asigurare a functiilor recreative pe baza rolului multifunctional al acesteia. Prin Masura 221 se imbunatatesc conditiile de mediu in spatiul rural, prin folosirea si gospodarirea durabila a terenurilor agricole. Se poate asigura si impadurirea terenurilor agricole din jurul oraselor
Cine poate beneficia de finantare
Benficiarii fondurilor europene nerambursabile acordate prin Masura 221 pot fi persoanele fizice, inclusiv persoanele fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociatiile de persoane fizice sau juridice, autoritatile publice locale detinatoare de teren agricol. Pentru ca un potential beneficiar sa poata realiza o astfel de plantatie forestiera, trebuie sa detina parcele agricole cu o suprafata mai mare de de 0,5 hectare (5.000 metri patrati). Terenurile agricole care vor fi impadurite trebuie sa fi fost declarate la APIA, in urma cu cel putin doi ani.
Pentru ce se dau, efectiv, bani
Pe Masura 221 se acorda trei tipuri de plati: o prima pentru lucrarile de infiintare a plantatiei, o prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei, pe o perioada de cinci ani si o prima compensatorie fixa anuala pe hectar pentru pierderea de venit, ca urmare a impaduririi, pe o perioada de 15 ani. Fondurile sunt acoperite in proportie de suta la suta din bani publici (nu exista obligativitatea cofinantarii). Banii se vor aloca sub forma de plati directe, calculate pe an si pe hectar, in functie de forma de relief. Pentru campie, agricultorul va primi 1330 de euro la hectar. Locuitorii din zona de deal vor primi 1162 de euro pe hectar, iar la munte 1.092 de euro.
Nu se acorda sprijin financiar pentru infiintarea plantatiilor de pomi de Craciun si pentru producerea de energie regenerabila.