Potrivit legii de aprobare a Ordonantei nr.8/2013, Parlamentul a majorat plafoanele pentru norma de venit si totodata norma de venit a fost diminuata pentru anumite culturi. Agricultorii sunt impozitati doar pentru numarul de animale, pasari si hectare de teren care depasesc limitele stabilite pentru ve-niturile neimpozabile.

In sectorul zootehnic
Astfel, fermierii cu pana la 50 de oi nu platesc impozit. La ovine si caprine exista o norma de 23 de lei pentru 10-50 de capete si 65 de lei peste 50 de capete. In prezent, norma este de 47 de lei pentru mai mult de 50 de oi si peste 25 de capre. Pentru porci a fost eliminata norma de venit stabilita pentru peste 10 capete, fiind pastrata cea pentru 6-10 capete , de 56 de lei. Totodata, pentru albine era prevazuta o norma de 70 de lei la 50-100 de familii si 98 de lei la peste 100 de familii, fiind modificata cu o suma de 40 de lei pentru peste 75 de familii. La pasarile de curte a fost pastrata norma de 3 lei pentru peste 100 de capete, iar norma de 2 lei pentru peste 500 de capete a fost eliminata. Daca pentru detinatorii de animale care au peste doua vaci si bivolite in Ordonanta 8/2013 era stabilita o norma de venit de 453 de lei, in legea de aprobare apare o norma de 453 de lei pentru peste doua vaci si de 326 de lei pentru mai mult de doua bivolite.

In sectorul vegetal
Mai sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale daca suprafata cultivata este de maxim doua hectare, ca si in cazul plantelor oloeaginoase, cartofilor, sfeclei de zahar si hameiului. Potrivit legii aprobate, agricultorii vor plati un impozit mai mic pentru culturile de cartofi, legumele cultivate in camp si in spatii protejate, precum sere si solare si pentru pomi. Astfel, norma de venit a fost diminuata pentru culturile de cartofi de peste doua hectare de la 3.488 de lei la 2.900 de lei. Pentru legume cultivate pe o suprafata de peste jumatate de hectar, de la 4.001 lei la 2.326 de lei. La legumele cultivate in spatii protejate de peste 0,2 hectare, norma s-a redus de la 8.033 lei la 5.117 lei. Pentru pomi, culturi de peste 1,5 hectare – de la 4.709 lei la 3.800 lei, iar pentru arbusti fructiferi, culturi de peste un hectar a fost stabilita o norma de venit de 1.385 de lei. Normele de venit sunt stabilite in Codul Fiscal pentru perioada cuprinsa intre 1 februarie – 31 decembrie 2013.

Alte categorii de venituri neimpozabile
Legea prevede si alte categorii de venituri neimpozabile, respectiv cele din valorificare in stare naturala a produselor culese din flora salbatica, cu exceptia masei lemnoase, pentru care nu se impoziteaza veniturile din exploatarea s valorificarea a cel mult 20 de metri cubi pe an, din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate. De asemenea, nu sunt taxate veniturile din fauna salbatica, nici cele din exploatarea pasunilor si fanetelor naturale.
Contribuabilii vor depune o declaratie la administratia fiscala pana la data de 25 iunie inclusiv pentru anul in curs si nu pana la 25 mai cum era prevazut inainte de aparitia legii