Cei care si-au facut o mica afacere din transportul de persoane, asa-zisii „pirati”, pe care ii gasim la toate iesirile din Zalau si care ofera, contracost, la negru, transport inspre alte localitati din judet sau in afara lui, facand astfel concurenta firmelor autorizate, vor trebui sa se gandeasca la o alta modalitate de a face bani.
Ministerul Transporturilor lucreaza la un proiect de lege care prevede amenzi drastice pentru cei care iau autostopisti. Proiectul isi propune sa diminueze concurenta neloiala si evaziunea fiscala, deoarece aceste practici ilicite afecteaza in mare masura firmele autorizate pentru transport de persoane.. Amezile pentru cei care presteza servicii de transport neautorizate se vor fi intre 1.000 si 5.000 de lei. Va fi interesant de urmarit felul in care autoritatile vor reusi sa puna capat acestor practici si cum se va reusi amendarea celor care practica „pirateria”, intrucat cei care aleg sa se deplaseze cu un astfel de mijloc de transport platesc cursa la coborare si nu atunci cand se urca.

Cinci „statii” pentru autostopisti in Zalau
In Zalau exista cateva statii consarate pebntru transportatorii neautorizati. Studentii zalauani care se duc la facultate la Cluj prefera „rechinii” care pleca din Bradet in locul autobuzului din autogara, si nu depind astfel de orarul firmelor autorizate. Cel pitin o masina este aproape tot timpul in asteptare la sensul giratoriu din Bradet, iar pretul este ceva mai mic decat in autogara. La Astralis, langa fantana arteziana, autostopistii fac cu mana soferilor care pleaca in directia Gara in speranta ca gasesc o „ocazie” in directiile Simleu, Satu Mare, Jibou sau Cehu Silvaniei. Alta „statie” pentru autostopisti este la intrarea iin Criseni, iar o alta este chiar iin GAra. Si in spatele Primariei se practica autostopul iin directia Aghires-Crasna.
Preturile mai mici, orarul prea strict al firmelor autorizatel, durata in care se efectueaza transportul, sau chiar si confortulsunt cateva dintre motivele pentru care zalauanii prefera sa faca autostoptul.

Cum se face diferenta intre „rechin” si „bunul samaritean”?
Proiectul de lege propus de catre oficialii Ministerului Transporturilor prevede expres ca soferii nu au voie sa ia in masina personala calatori platitori. Cum vor identifica autoritatile daca cineva a luat bani de la autostopist inca nu se stie; proiectul de lege nu prevede modalitati in acest sens. Cel mai probabil, proiectul are in vedere activitatea persoanelor fizice neautorizate care practica „pirateria”, cum este cazul in Bradet. Legea va trebui sa faca diferenta intre cei care fac din transport o activitate ilegala si practica astfel evaziunea fiscala si soferii care iau in masina proprie oameni care ori ingheata de frig ori se topesc de caldura pe marginea drumului in asteptarea autobuzului.