În timp ce mulți cetățeni se confruntă cu problema lipsei apei calde și căldurii în marile orașe din România, alții se bucură de confortul oferit de centralele de apartament. Totuși, viitorul nu pare să sune foarte bine pentru posesorii acestei tehnologii. Deși majoritatea celor care sunt în căutare de locuințe aleg unele care au centrală de apartament, în curând acestea ar putea deveni doar un vis. Centralele de apartament pe gaz poluează. Pe măsură ce societatea e tot mai atentă la aerul pe care îl respiră, a apărut și ideea de a interzice aceste tehnologii.
Asociația Energia Inteligentă anunță posibilitatea ca centralele de apartamente să fie interzise în România. Conform acesteia, proiectele de instalații de gaze pentru centrale termice cu coșuri individuale, în apartamente,nu vor mai fi avizate de verificatorii de proiecte pentru a fi montate. Astfel că centralele de apartamente nu se vor mai putea monta decât în anumite condiții. Asociația precizează că se va impune obligativitatea utilizării cazanelor cu tiraj forțat în configurația C4. Acestea ar urma să fie racordate fie la sisteme de coșuri concentrice tip LAS, care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate, în cazul blocurilor, la care se dorește instalarea de cazane murale în fiecare apartament.
Astfel de construcții (coșurile) pot ajunge la costuri de câteva mii de euro și sunt supuse autorizării și proiectării construcțiilor.
Încă din anul 2001, în Ordinul de ministru nr.862 se prevede:”În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kw în locuințe tip apartament din blocurile de locuințe cu mai multe niveluri, proiectantul și beneficiarul sunt obligați să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coș colector vertical, a cărui înălțime să depășească aticul blocului”.
Un alt act normativ privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat stabilește faptul că “în situația în care debranșarea se face cu intenția înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau lichefiate, suplimentar se va îndeplini condiția ca evacuarea gazelor arse să se facă printr-un coș care va depăși nivelul imobilului”.
Bryan vad Mathiesen, coordonatorul principal al Heat Roadmap Europe, un proiect finanțat de UE care a dezvoltat o strategie de încălzire și răcire cu emisii reduse de carbon pentru Europa, vine cu o previziune și cu o restricție incredibilă. Cercetătorul spune că emisiile de carbon generate de încălzirea rezidențială pot fi reduse drastic, dacă Europa impune interzicerea instalării de noi centrale de ardere a gazelor și petrolului, până cel târziu în 2030. El mai adaugă faptul că, dacă UE vrea să atingă ținta de neutralitate climatică în 2050, este necesar ca până în 2030, cel târziu, instalarea de noi centrale termice pe gaze să fie interzisă.
În multe țări din UE acest lucru s-ar putea întâmpla foarte curând, cel puțin pentru clădirile noi. Majoritatea statelor membre sunt pregătite politic și tehnologic să o facă. Comisia Europeană urmează să solicite statelor membre dezbateri la nivel național, astfel încât fiecare țară să-și pregătească cetățenii pentru această nouă provocare și să vină cu propriul termen.
Centralele pe gaz au, în medie, o durată de viață de 12-15 ani. Una dintre soluțiile pentru încălzire ar putea fi adoptarea noilor pompe de căldură, combinate cu folosirea de panouri fotovoltaice.
Articol de 2 lei. O centrala termica polueaza cat o trotineta. Pana se va ajunge sa se interzica mai trec 2-300 de ani.
Daca presedintele cu guvernul lui vor fi la putere in 2050 precis ca acest lucru se va intimpla ! cu o conditie sa nu mai aiba pensionari care au lucrat in comunism !