Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și liderii landurilor au decis prelugirea restricțiilor antiepidemice generale în Germania până cel puțin în 7 martie. Restricțiile urmau să expire în 15 februarie, dar Guvernul Federal și șefii guvernelor landurilor au decis prelungirea acestora, în contextul ratei relativ ridicate de infectare. Printre restricții se numără și închiderea granițelor. Acest lucru a creat haos în transporturi, generând cozi interminabile la frontiere.

Comisia Europeană își manifestă îngrijorarea după ce Germania și Belgia au închis frontierele pentru a evita propagarea noilor tulpini de Coronavirus. Oficialii de la Bruxelles intenționează să trimită un mesaj tuturor statelor membre pentru a le reaminti angajamentele de a-și coordona acțiunile. Se dorește astfel evitarea haosului în transporturi, sector atât de vital pentru toate statele. Prin transmiterea acestui mesaj, se urmărește evitarea declanșării unei crize alimentare de proporții.

Autoritățile germane au instalat filtre la punctele de trecere a graniței cu Cehia și Austria. Măsura a intrat în vigoare duminică. Germania a lăsat să se înțeleagă că ar putea adopta o măsură similară la granița cu Franța, din cauza situației sanitare din departamentul Moselle, unde s-au constatat o mulțime de cazuri de infectare cu tulpina sud-africană a virusului. Intențiile Germaniei nu sunt agreate de statul francez.

Filtrele instalate la frontieră au generat cozi interminabile la frontiera cu Cehia, iar la rândul său, Austria, temându-se că transportatorii aflați în tranzit nu vor avea documentele cerute de Berlin, a instituit controale la frontiera sudică, creându-se astfel noi ambuteiaje.

Oficialii germani au ținut să precizeze că astfel de controale cu țările de la frontieră sunt temporare, ca ultimă soluție în încercarea de combatere a Coronavirusului.

Inclusiv Belgia și-a prelungit interdicțiile de călătorie până la 1 aprilie. Acestea sunt considerate problematice pentru că nu țin seama de situația epidemiologică a regiunii de proveniență sau de destinația călătorului.

Cele 27 de țări membre au adoptat în comun recomandările Comisiei Europene, destinate să coordoneze restricțiile privind libera circulație. Acestea și-au asumat în luna ianuarie măsuri actualizate, pentru a ține cont de noile variante mult mai periculoase ale Coronavirusului. Măsurile preventive urmăresc evitarea închiderii totale a frontierelor și interdicțiile generale, punând accent pe evitarea călătoriilor neesențiale.