In Salaj consumul de droguri cunoaste o crestere alarmanta, potrivit inspectorului Valer Merce, de la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog. Daca in 2010 au fost cercetate patru persoane pentru infractiuni referitoare la traficul si consumul de droguri, in primele luni din 2012, numarul acestora a ajuns la 50. Totodata, in 2009 au fost constatate patru infractiuni din acelasi registru, iar anul acesta s-au constatat deja 17.
Cele mai frecvente probleme apar in cazul consumului de etnobotanice. Specialistii spun ca, de multe ori, tinerii sunt indusi in eroare de faptul ca etnobotanicele au fost sau sunt inca legale. In plus, acestea le sunt prezentate ca fiind obtinute din plante, deci suta la suta naturale. Specialistii atrag atentia ca, in toate cazurile, chiar daca pliculetele contin si fragmente de plante, efectul este dat de substantele chimice cu care acestea sunt impregnate. Iar efectele pot fi devastatoare pentru sanatate.
Este semnalul de alarma pe care l-au tras autoritatile ieri, cu ocazia Zilei Internationale de Lupta Impotriva Traficului si Consumului ilicit de droguri.
Tinerii nu au curaj sa ceara ajutor
Anul acesta, in Salaj, 25 de persoane s-au adresat Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, in legatura cu consumul de droguri. Doar trei persoane au ajuns sa fie evaluate din punct de vedere medical, psihologic si social, fiindu-le stabilit un plan integrat de tratament, iar doua au semnat acordul si au urmat sau urmeaza programul. Accesabilitatea serviciilor oferite de Centru este destul de slaba. Spre deosebire de alte tari, in Romania cei cu probleme nu sunt trimisi in mod automat la centrele de specialitate. In Salaj, fiind vorba de comunitati mici, apare si teama de stigmatizare a celor cu probleme, frica de a nu le fi dezvaluita identitatea.
Doi oameni lupta cu drogurile in Salaj
Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Salaj functioneaza cu numai doi angajati. Desi e greu de crezut, Centrul reuseste sa desfasoare o serie de activitati si programe de prevenire cu ajutorul voluntarilor, al Crucii Rosii sau al unor institutii. Activitatea Centrului se desfasoara pe mai multe paliere: dezvoltarea de proiecte locale de prevenire, in special in cadrul sau in parteneriat cu scolile, prevenirea consumului de droguri in familie, prin programe adresate parintilor si consilierilor scolari si prevenirea comunitara, prin marsuri sau diferite activitati stradale.
Cel mai nou program,”Prea rebel sa fii condus”, lansat cu ocazia Zilei Internationale de Lupta Impotriva Traficului si Consumului Ilicit de Droguri, se adreseaza tinerilor intre 15 si 24 de ani. Acesta urmareste constientizarea tinerilor asupra riscurilor la care se expun prin consumul de droguri, gasirea unor strategii cat mai eficiente pentru petrecerea timpului liber. Campania dureaza pana la sfarsitul anului iar, pe timul vacantei, aceasta va fi promovata in cluburi si discoteci, adica in locurile frecventate cel mai des de tineri.