Pe parcursul anului 2012 au fost inregistrate 554 de infractiuni comise de minori, potrivit bilantului de activitate prezentat marti de reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Salaj. Desi politistii salajeni au organizat anul trecut o serie de activitati educative de prevenire a delincventei juvenile, in parteneriat cu unitatile de invatamant din judet si alte autoritati, faptele antisociale produse de copii raman la un nivel ridicat. Numarul infractiunilor pe acest segment a crescut cu 73 fata de anul 2011, cand au fost inregistrate 481 de infractiuni. In cazul comiterii celor 554 de infractiuni au fost cercetati 396 de minori, din care 72 aveau varsta mai mica de 14 ani. Reprezentantii IPJ Salaj sustin ca s-a acordat o atentie deosebita acestui segment de activitate, executandu-se numeroase actiuni pe plan local si judetean. In cadrul actiunilor au fost depistati 126 de minori fara supraveghere. 30 dintre acestia au fost trimisi in localitatile de domiciliu, 48 au fost internati in regim de urgenta in Centrul de Servicii Comunitare Nr. 1 Zalau sau au fost incredintati familiilor lor. In cazul a 108 minori delincventi, politistii au luat masura introducerii profilelor lor in Sistemul Automat de Recunoastere Faciala (IMAGETRAK).

62 de fapte penale in scolile de Salaj
Politia de proximitate a derulat actiuni pe parcursul anului trecut cu sprijinul Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica Salaj pentru prevenirea infractiunilor mai ales in randul elevilor. S-a reusit editarea a 8.500 de pliante cu caracter preventiv care au fost distribuite in cadrul diferitelor manifestari ce au fost organizate in Zalau si au fost consiliate 2.865 de persoane. Politistii au organizat 96 de intalniri cu elevii si au participat la 62 de lectii de dirigentie sau sedinte cu parintii. Dar, in unitatile de invatamant de pe raza judetului au fost sesizate 65 de fapte penale, dintre care 56 au fost furturi. Reprezentantii IPJ Salaj spun ca in unitatile de invatamant nu s-au comis fapte grave, precum omor, viol sau alte infractiuni de acest gen. „Ca urmare a evaluarilor efectuate privind evolutia fenomenului infractional, periodic s-a procedat la redimensionarea dispozitivelor de siguranta publica prin suplimentarea patrulelor mixte politist-jandarm sau constituirea de patrule independente de jandarmi sau politisti din cadrul altor structuri sau de interventie rapida. Sunt stabilite zone de patrulare pentru prevenirea faptelor cu violenta, indeosebi in zona institutiilor de invatamant”, se arata in bilant.
Politia de proximitate a constatat anul trecut 2.033 de infractiuni, mai mult cu 80 fata de 2011, reprezentand 56,3 la suta din totalul infractiunilor constatate de politistii salajeni. Dintre acestea, numai 202 infractiuni au fost comise in mediul urban, restul fiind comise in mediul rural. 422 de infractiuni au fost descoperite in flagrant, in timpul actiunilor de patrulare.