Comisia Europeană a aporbat miercuri, 2 martie, crearea unui coridor umanitar pentru familiile cu copii refugiați din zona de conflict. Inițiativa i-a aparținut eurodeputatului social-democrat Victor Negrescu și a fost susținută de peste 90 de europarlamentari din toate statele membre ale Uniunii Europene.
“Intervenția militară a Federației Ruse în Ucraina a generat un val de refugiați compus în majoritate din femei, copii și vârstnici. Țările vecine au făcut eforturi considerabile, cu sprijinul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene și al mai multor ONG-uri, pentru a oferi protecție și siguranță refugiaților ucraineni. Din păcate, acest lucru nu este suficient. Copiii și familiile lor care sosesc din zona de conflict au nevoie urgentă de ajutor, de la asigurarea nevoilor de bază până la sprijin psihologic. Copiii orfani și cei care vin fără părinți sunt, în mod particular, într-o situație disperată.
De aceea, solicităm Comisiei Europene și tuturor statelor membre să ofere un sprijin mai consistent copiilor ucraineni care sosesc în țările vecine, în special în România, Polonia, Slovacia și Republica Moldova, și să implementeze un mecanism european integrat de sprijin pentru a-i ajuta pe ei și familiile lor pe termen scurt, dar și pe termen lung”, se arată în scrisoarea inițiată de europarlamentarul român, Victor Negrescu.
Prin acest demers, coridorul umanitar permite trecerea în siguranță a frontierei pentru familiile cu copii, dar și realizarea unui coridor verde pentru transportul de ajutoare umanitare către Ucraina.
“Uniunea Europeană ar trebui, de asemenea, să încerce să creeze un coridor umanitar de urgență pentru familiile cu copii, orfanii și copiii neînsoțiți de părinți, astfel încât aceștia să treacă granița în siguranță, și care să le permită să fugă din zona de conflict. Uniunea ar trebui, de asemenea, să studieze posibilitatea creării unui coridor verde care să canalizeze către Ucraina ajutoarele umanitare și să ofere sprijin pentru transportul aferent. Fiecare minut contează. Sperăm că apelul nostru va fi auzit și că nu vor mai fi răniți copiii în timpul evadării din zonele afectate de conflictul armat din Ucraina”, este concluzia apelului inițiat de eurodeputatul social democrat român.
Ministerul Educației din România a inițiat deja demersuri pentru ca toți copiii refugiați din Ucraina să aibă, în timpul șederii pe teritoriul țării noastre, acces la educație.