Dascălii care au susținut examenul de Titularizare și au luat notă de trecere vor afla, joi, unde prind catedră începând din anul școlar viitor.

Inspectoratul Școlar Județean Sălaj organizează, în 1 august, de la ora 10.00, ședința de repartizare
a candidaților care au obţinut media minimum 7 la concursul naţional, sesiunea 2024, indiferent de statutul acestora, pe posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, la nivelul judeţului în care au susţinut proba practică sau inspecţia specială la clasă în profilul postului, indiferent de judeţul în care au susţinut proba scrisă, ierarhizați pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare.

Pot fi repartizate şi catedre vacante incomplete. Dacă un candidat/cadru didactic optează pentru repartizarea pe catedre vacante incomplete, atunci acesta îşi constituie o catedră completă din 2-
3 catedre vacante incomplete, cu cel mult 4 ore opţionale, fără a depăși 20 de ore/săptămână pentru profesori, respectiv 24 de ore pentru profesori de instruire practică/maiștri instructori.
În cazul mediilor de repartizare egale obţinute la concurs, prioritate la ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate au, în ordine, candidaţii cu domiciliul în localitatea în care se află postul didactic/catedra solicitat(ă); candidaţii cuprinşi în programe recunoscute de Ministerul Educației prin care se recrutează, se selectează, se pregătește și se sprijină personalul didactic de predare pentru a desfăşura activităţi didactice în unităţi de învăţământ preuniversitar situate în medii dezavantajate; candidaţii care au dobândit gradul didactic I; candidaţii care au dobândit gradul didactic II; candidaţii care au dobândit definitivarea în învăţământ; candidaţii cu media de departajare cea mai mare; candidaţii cu media cea mai mare obţinută la examenul de licenţă/absolvire a studiilor, respectiv media cea mai mare obţinută la examenul de bacalaureat pentru absolvenţii liceelor pedagogice.

În Sălaj, înainte de soluționarea contestațiilor, rata promovabilității la proba scrisă a examenului de Titularizare a fost de 39,79 la sută, mai mică decât media pe țară (41,90 la sută) cu peste un procent. De altfel, situația este chiar îngrijorătoare și la nivel național, pentru că rata a scăzut cu 6,2 procente față de Titularizarea din 2023.

Din cei 481 de candidați din Sălaj, unul s-a ales cu lucrarea anulată în Centrul de evaluare, candidat pe post de Educație fizică și sport; iar din cei 480 de candidați rămași, 191 de candidați au obținut note între 7 și 9,90. Cea mai mare notă din acest an, înainte de contestații, 9,90, a fost obținută de un candidat la disciplina Limba și literatura română, pedagogia preșcolară și metodica desfășurării activităților instructiv educative în grădinița de copii. Iar cea mai mică notă a fost 1,35, la disciplina Terapia educațională complexă și integrată (educatoare, învățători-educatori).

Potrivit statisticii Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, la nivel județean procentul notelor peste 7 (nota minimă la proba scrisă pentru titularizarea pe post) a fost 45,03 în anul 2023 și 45,40 în anul 2022. La nivel național, rata de promovare a probei scrise este 41,90 la sută acum, față de 48 la sută în 2023 și 48,68 la sută în anul 2022.

Conform aceleiași surse, procentul notelor între 5 și 6,99 este de 39,37 la sută, încadrându-se aici 189 de candidați, în creștere cu aproape 4 procente față de anul 2023. Trendul crescător al notelor între 5 și 6,99 s-a păstrat și la nivel național, unde procentul este 37,34 la sută, față de 33,45% în 2023 și 32,91% în 2022.
Note sub 5 au fost obținute de 100 de candidați, rata fiind de 20,83 la sută.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate miercuri, 31 iulie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean și pe site-ul http://titularizare.edu.ro.