Ministerul Educatiei a luat decizia de a desfiinta 183 de specializari din 37 de universitati din tara. Decizia s-a facut in plina desfasurare a inscrierii absolventilor de liceu la facultate. Inscrierile la aceste facultati se sisteaza, iar candidatii nu au de ales decat sa se orienteze spre alte specializari. Hotararea a fost luata dupa ce s-a constatat ca cele 183 de specializari nu respecta toate standardele de calitate impuse si nu au avut foarte multa cautare in ultima vreme. Din aceste considerente le-au fost retrase licentele de functionare.
Nici specializarile universitatilor clujene renumite, precum Babes Bolyai sau Universitatea Tehnica, pentru care sute de absolventi de liceu salajeni opteaza anual, nu au scapat de lichidari. Opt specializari ale Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) si sapte de la Universitatea Babes Bolyai vor intra in lichidare din anul universitar 2013 – 2014.
La UTCN vor fi lichidate specializarile: “Masini-unelte si sisteme de productie” si “Inginerie economica Industriala”, la Zalau; “Tehnologia Constructiilor de Masini”, la Bistrita si “Comunicare si Relatii Publice”, “Fizica”, “Matematica” si Matematici Aplicate, in Cluj-Napoca.
La UBB vor fi lichidate trei specializari la Facultatea de Chimie – “Ingineria si Protectia Mediului In Industria Chimica si Petrochimica”, “Inginerie Economica In industria chimica si de materiale”, “Chimia Mediului” si “Ingineria sisteme-lor biotehnice si ecologice – in limba maghiara, la Sfantu Gheorghe si “Ingineria sistemelor biotehnice si biologice, tot la Sfantu Gheorghe. La UBB va mai fi dizolvata si specializarea “Filosofie” – In limba maghiara, si specializarea “Management”, In Bistrita.
Si la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca vor fi dizolvate patru specializari, cate doua la Facultatea de Arte Plastice si respectiv de Arte Decorative si Design. E vorba de specializarile “Arte plastice – pictura”, la Bistrita si “Pedagogia artelor plastice si decorative”, respectiv “Arta murala si arte decorative”.
Absolventii de liceu din judetul nostru interesati de silvicultura nu vor mai putea urma cursurile universitare la Universitatea “Transilvania” din Brasov, care are in subordine Facultatea de Inginerie a Lemnului. Aici, domeniul de licenta “inginerie forestiera”, respectiv specializarea “ingineria prelucrarii lemnului” , in limba engleza, va fi desfiintat.
Speranta tinerilor care vor sa se specializeze in horticultura la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Industrie Alimentara si Protectia Mediului” va fi spulberata. Facultatea va spune “pas” specializarii “tehnologia prelucrarii produselor agricole”.
In Salaj sunt peste 2.100 de absolventi de liceu ai promotiei curente, dintre care au promovat examenul de bacalaureat 1.185.