Firma de salubrizare securizeaza containerele de gunoi din oras.
In doua luni vor fi puse „sub lacat” 25 de puncte de colectare a gunoiului
Directorul general al companiei care se ocupa de salubrizare in Zalau, Cristian Talos, spune ca a luat decizia de a securiza pubelele din oras. Trei puncte de colectare, in Pacii, in Porolissum si langa Lukoil, au fost deja puse „sub lacat”. „Pana la sfarsitul anului vrem sa securizam 25 de puncte gospodaresti din Zalau. Sunt aproximativ 100 de puncte gospodaresti in oras”, a mai spus Cristian Talos. Directorul AVE subliniaza ca, de vreo doua luni, a aparut un fenomen nou in preajma containerelor cu gunoi. Se fura pet-uri din containerele dedicate colectarii acestora. Oamenii strazii rastoarna recipientele, iau materialele plastice gata selectate, le pun in saci si le vand.
Furtul materialelor selectate se suprapune unui fenomen mai vechi, acela al „rascolitului” in containerele cu deseurile menajere. Oamenii strazii rascolesc zilnic containerele din cartiere, lasand in urma lor o priveliste dezolanta. „Chiar daca igienizam de doua-trei ori pe zi un anume punct gospodaresc, tot nu se pastreaza curatenia. Oamenii strazii rascolesc gunoiul pe toate partile”, spune Cristian Talos. Am luat legatura cu Politia Locala ca sa tinem lucrurile sub control. Oamenii legii le dau amenzi celor care fac mizerie, insa nu le platesc.
Politia Locala spune ca nu are ce sa le faca celor care cotrobaie prin tomberoane
Purtatorul de cuvant de la Politia Locala Zalau confirma spusele directorului Cristian Talos si spune ca „rascolitorii” gunoaielor sunt de neoprit. „Politistii aplica amenzi oamenilor strazii care fac mizerie in apropierea punctelor gospodaresti, dar amenzile se intorc la noi, la primarie. In septembrie angajatii Politiei Locale au dat 14 amenzi si 13 avertismente scrise. Amenda se incadreaza intre 140 si 250 de lei, in functie de natura faptei. Pe cei care-i depistam ca fac mizerie ii punem sa curete. Daca refuza, primesc amenda maxima”, precizeaza Lucian Trif.
Potrivit legii, cei care nu isi platesc amenzile sunt obligati sa presteze munca in folosul comunitatii. Lucian Trif subliniaza ca cei care nu platesc amenda sunt instiintati cu privire la demersul legal pentru prestarea muncii in folosul comunitatii. Numai ca refuza si munca. „Cand ii aducem la Primarie, ii intrebam daca vor sa lucreze, iar ei spun ca nu vor. Teoretic, amenda contraventionala poate fi inlocuita cu masura inchisorii contraventionale. Lor nu ai ce sa le faci, insa. Nu au venituri, nu ai pe ce sa le pui poprire”, explica Lucian Trif.
Oamenii strazii mai aduna pana pot…
Pentru a intelege mai exact de ce vrea Cristian Talos sa securizeze punctele gospodaresti din oras, am mers la fata locului, prin mai multe cartiere din oras. Nu pierdem mult vremea si zarim o femeie care cotrobaie prin tomberoane. Observam ca fata care o insoteste, cel mai probabil fiica ei, rascoleste de zor prin gunoaie. Cauta ceva de mancare. Le intrebam ce cauta in mormanul de gunoaie. Femeia spune ca scormoneste dupa paine si alte alimente. Pe langa resturi de paine, femeia gaseste mancare gatita, lapte, fructe si legume, desigur, nu tocmai intr-o stare potrivita pentru consum. Isi procura si cateva chistoace de tigari…
Zalauanii au probleme mari cu selectarea. Isi arunca bani si actele la gunoi
Directorul AVE a declarat pentru Graiul Salajului ca, in multe cazuri, zalauanii arunca in tomberoane lucruri si produse care nu ar trebui sa ajunga acolo. Cristian Talos se plange ca salajenii nu arunca mizeriile unde trebuie, desi au la dispozitie recipiente pentru fiecare categorie de gunoi, menajer, mase plastice si fier. La punctul de colectare AVE de pe strada Fabricii gasim mult gunoi menajer in containere dedicate colectarii selective. Pentru a face din nou selectia firma de salubrizare a angajat oameni in plus si a pus in functiune o banda de sortare, spune directorul Cristian Talos.
„Adesea arunca portmonee cu bani sau acte importante, precum contracte de proprietate pe locuinta. Oamenii apeleaza la noi ca sa intrebe unde transportam containerele sa-si recupereze prejudiciul. Trei astfel de cazuri au fost in ultima vreme in Zalau. Din pacate, niciodata nu s-au recuperat bani sau acte dupa ce au fost aruncate la gunoi. Oamenii strazii sunt mai rapizi”, da de inteles Cristian Talos. Cel mai rau a patit-o un barbat din Aghires. A aruncat 4.000 de lei la gunoi. Nu si-a mai vazut niciodata banii, potrivit spuselor directorului.