4 lucrari impresionante, amplasate pe Platoul de marmura din fata Prefecturii Salaj, au atras privirile a mii de curiosi
rn
Municipiul Zalau va avea câteva opere de arta exceptionale care vor încânta sute de mii, milioane de ochi, în perioada urmatoare. 4 artisti din tara s-au întrecut pe ei însisi si au oferit celor interesati sau curiosilor, un spectacol de zile mari. Baietii, prin operele realizate, au demonstrat ca au talent înnascut si merita felicitari pentru munca depusa într-un timp extrem de scurt.
Lucrarile, realizate din busteni de stejar, exclusiv cu drujba, sunt expuse pe platoul de marmura din fata Prefecturii Judetului Salaj, iar cei care au fost sa petreaca de Zilele orasului au avut ocazia sa se minuneze de operele lor sau sa îsi faca fotografii.
Când spui drujba te gândesti aproape întotdeauna la ceva dur, la taieri sau „toaletari” de copaci, la lemn de foc despicat si alte astfel „de activitati”. Mai greu ne trec prin minte gânduri artistice, delicate, legate de drujba. Si totusi, poti face arta cu drujba si exista artisti care au lucrari încarcate de sensibilitate. Si mai mult sunt … români.
Sub deviza „Zalau – Loc de poveste” în perioada 26-29 iulie 2018, cu ocazia Zilelor Municipiului Zalau, a fost organizata prima editie a Festivalului de Sculptura în lemn cu drujba.
Prin acest eveniment inedit pe meleagurile salajene, initiatorii au hotarât ca acest Festival sa vina în completarea Zilelor Municipiului Zalau, dar si pentru frumusetea artei, culturii si traditiei populare din judetul Salaj.
Prin aceasta forma de arta, sculptura în lemn cu drujba”, festivalul a reunit 4 sculptori din România, încadrându-se astfel în activitatile de turism cultural. Fiecare „artist – drujbist” si-a a ales busteanul pe care sa îsi desavârseasca opera si a încercat, în doar doua zile, „sa dea viata lemnului”.
La editia din acest an au fost prezenti Ungur Ioan – Mures (Delfinul dragostei si al casatoriei), Bostanica George – Vrancea
(Batrânul pensionar), Voican Adrian – Vâlcea (Bufnita si Ursul) si Iasinovschi Mihai – Caras Severin (Vulturul liber).
Toti cei 4 artisti – sculptori au realizat, într-un timp record adevarate opere de arta, ele putând fi admirate pe platoul din fata Institutiei Prefectului, timp de câteva zile, iar ulterior în curtea interioara a Primariei Zalau.