Nicio unitate de învățământ din Sălaj nu a fost admisă la finanțare, în prima fază, în cadrul proiectului „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, derulat de Ministerul Educației, cu bani din PNRR.

Lista finală a proiectelor care vor primi finanțare a fost publicată luni, 20 mai, iar unitățile de învățământ din Sălaj care au aplicat în cadrul acestui program apar doar ca rezerve. Din 227 de cereri formulate la nivel național, au fost selectate 54 de proiecte, pe baza punctajelor obținute. 17 proiecte au fost respinse, iar restul au fost trecute pe lista de rezervă. Alocarea financiară totală destinată acestui proiect este de 225.000.960 de euro, fără TVA, obiectivul investiției fiind acela de a asigura sustenabilitatea unităților de învățământ preuniversitar prin tranziția la școli verzi.

“Printr-o investiție în valoare de peste 225 milioane de euro, vom reabilita și construi școli, aliniate standardelor europene. Conceptul de «școală verde» nu este limitat doar la modernizarea infrastructurii educaționale. În aceste școli, vor fi promovate educația pentru sustenabilitate – cu un curriculum adaptat – și o paletă amplă de activități practice, realizate împreună cu toate comunitățile din care școlile fac parte.

Elevii și cadrele didactice vor fi, prin activitățile organizate, mult mai motivați și implicați în tot ceea ce presupune grija pentru mediu. Îndemn unitățile administrativ-teritoriale să depună proiecte pentru acest apel și să devină, în acest fel, repere de dezvoltare sustenabilă”, a spus Ligia Deca, ministrul Educației, la lansarea Ghidul solicitantului aferent apelului „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”.

Proiectul privind “Reabilitarea Școlii Gimnaziale <Vasile Breban> și a Școlii Primare Gârceiu, în vederea încadrării acestora în categoria de Școli verzi”, depus de Primăria Crișeni, a primit 76,5 puncte și figurează pe lista de rezervă.

“Reabilitarea energetică a clădirilor publice cu destinație de unități de învățământ din comuna Gâlgău, în vederea includerii acestora în rețeaua pilot de <școli verzi> “, depus de Primăria Gâlgău, a acumulat 75 de puncte și se află tot pe lista de rezervă.

Proiectul “Construire Centru Școlar pentru Educație Incluzivă <Speranța> Zalău”, depus de administrația județeană, a primit 73,5 puncte și se află, de asemenea, pe lista de rezervă.

Proiectul depus de Primăria Gârbou privind “Reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Gârbou, C1 + C3, în vederea încadrării ca <școală verde>” a primit 62,5 puncte și a fost respins.