Dupa ce in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean s-au schimbat sefii si au urmat bine-cunoscutele schimbari la nivelul condu-cerilor unitatilor de invata-mant, la fel cum s-a intamplat, dealtfel, in intreaga tara, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, propune mo-dificarea Legii Educatiei nationale prin introducerea unui articol in care sa se spuna clar ca directorii scolilor vor fi alesi de corpul profesoral, pentru a nu se mai crea nicio ingerinta politica in invatamant.
„Eu vreau sa schimbam Legea invatamantului, in aceasta lege sa scriem ca directorul este ales de consiliul profesoral si in felul acesta scapam de orice ingerinta politica. Asa se aleg rectorii acum. Am fost rector, m-a ales comunitatea academica, stiam ca trebuie sa dau socoteala comunitatii academice. Prin lege trebuie sa dam in mana consiliului profesoral parghiile sa-l schimbe pe director, daca nu duce scoala in directia cea buna”, a declarat ministrul Andronescu la Alba Iulia.
Decizia ministrului vine dupa ce inspectorii scolari generali au fost asaltati cu reclamatii ca ar fi procedat la schimbari pe criterii politice. Nu demult, Invatamantul salajean a fost lovit de un „tsunami politic”, dupa cum l-au catalogat directorii schimbati din functie si care, la randul lor, au fost sustinuti politic la momentul numirii lor ca directori de scoli sau inspectori scolari de specialitate.
Actuala lege a educatiei nu e completa
Adoptata in 2011, actuala Lege a Educatiei cuprinde o prevedere prin care directorii unitatilor de invatamant sunt propusi de consiliile profesorale si vor sustine un concurs in vederea ocuparii functiilor. Insa, pentru punerea in aplicare a acestei prevederi nu s-au publicat norme metodologice, astfel ca actualii inspectori scolari generali au fost nevoiti sa aplice, in luna august, vechea metoda. Mai exact, directorii unitatilor de invatamant ocupa functiile in baza detasarii pe functie, la decizia inspectorului scolar general. In consecinta, in luna august, o serie de directori, atat din Zalau, cat si din judet, au fost schimbati din functii, marea lor majoritate simpatizanti declarati ai unor partide politice.
Totusi, pentru ca Ministerul Educatiei a publicat la un moment dat o metodologie prin care se arata ca nu vor mai putea ocupa functii de conducere in invatamant decat cadrele didactice cuprinse in Corpul national al expertilor in management, peste 300 de cadre didactice si-au dat silinta sa detina aceasta calitate pentru a putea concura pentru o functie de conducere in cadrul scolilor sau a Inspectoratului Scolar Judetean Salaj.

Gheorghe Bancea: „Poate fi o incercare”

Inspectorul scolar general, Gheorghe Bancea, se declara reticent cu privire la reusita ministrului Andronescu, pentru ca, inevitabil, ingerinta politicului exista. O alta varianta ar fi managerii apolitici, care sa nu provina din corpul profesoral.
„Inca nu am aflat de proiectul doamnei ministru, insa este cu doua taisuri si aceasta problema. Va depinde foarte mult de cat de obictiv va fi acel corp profesoral. Exista clanuri si partinitori, si nu ma feresc sa spun asta. De curand am avut o experienta. Dar, poate fi o incercare. Insa, tot in lege sa se prevada ca tot corpul profesoral poate sa schimbe directorul daca nu-si face treaba. Conteaza sa fie transparenta in organizarea concursurilor, insa ingerinte politice tot vor fi”, a declarat Gheorghe Bancea pentru Graiul Salajului.
Amintim ca o incercare a profesorilor de a schimba o decizie a inspectorului scolar general, Gheorghe Bancea, a existat la sfarsitul lunii august, in cazul detasarii pe functie a directorului Pop Cristina, de la Scoala Gimnaziala „Gheorghe Lazar” Zalau. La acea vreme, 20 de profesori au redactat o petitie pe care au transmis-o sefului Inspectoratului Scolar prin care ii cereau sa nu o schimbe pe directoarea Radu Claudia. Insa, nu au avut sorti de izbanda, pentru ca decizia era luata deja, iar Radu Claudia a fost detasata in functia de director adjunct al unitatii de invatamant.