La Cererea Cosiliului Naţional de Combatere a Discriminării, Centrul de sondare a opiniei publice „Todem” a realizat recent un studiu care prezintă mai multe concluzii despre modul in care romanii se percep ei inşişi, sunt percepuţi de minoritari, precum şi date despre stereotipurile pe care romanii le aplică in aprecierea naţionalităţilor conlocuitoare. Conform sondajului de opinie dat recent publicităţii, romanii au adunat păreri bune şi foarte bune, fie că a fost vorba de intervievaţi romani, fie de cei mino-ritari. Principala calitate pe care şi-o atribuie romanii şi pe care o recunosc şi minoritarii este hărnicia. Urmează binecunoscutele clişee devenite tradiţionale: toleranţi, ospitalieri şi generoşi. Printre defectele pe care romanii le cred că le au sunt dezbinarea şi laşitatea. In percepţia majoritarilor (romanii), cele mai multe clarităţi şi cele mai puţine defecte le au germanii. Ei sunt apreciaţi ca harnici, cinstiţi, serioşi. In plus respectă legea şi sunt politicoşi.
Cele mai multe prejudecăţi se manifestă faţă de romi, fie că este vorba de intervievaţi romani, fie de cei mino-ritari. 45 la sută ii consideră agresivi şi leneşi, iar 35 la sută ii văd necinstiţi şi fără respect pentru lege. In urmă cu caţiva ani romii erau percepuţi, in special ca hoţi şi leneşi. Acum, conform studiului, ei sunt consideraţi şi agresivi, in special din cauza menţionării etniei in cazul unor infracţiuni grave şi a discuţiilor iscate anul trecut in Europa pe seama romilor. Faţă de aceştia se manifestă şi cea mai mare distanţare, puţini romani dorind să locuiască in aceeaşi localitate sau să interacţioneze cu ei. Acestea sunt concluziile sondajului. Nu le-am inventat noi.
Sclavul perfect este harnic şi laş
Articole
În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...Gata vacanța! A început Modulul 3
Miercuri, 8 ianuarie, elevii s-au întors la cursuri. A început cel de-al treilea modul din acest an școlar, care va dura până în data de 7 februarie, 14 februarie sau 21 februarie, după caz, în funcție de decizia fiecărui inspectorat școlar în parte. Elevii vor avea o vacanță de o săptămână, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025, tot la alegerea inspectoratelor școlare. Modulul 4 de cursuri va începe în 17 februarie, 24 februarie sau 3 martie,…
Mai mult...