Noua directiva europeana PSD2 care aduce schimbari majore la platile cu cardul a fost adoptata de Camera Deputatilor cu 244 de voturi pentru, proiectul de lege care transpune in legislatia nationala aceasta directiva.
Mai exact, este vorba despre Proiectul de Lege privind serviciile de plata si pentru modificarea unor acte normative care a fost adoptat in data de 15 octombrie 2019 de Parlament dupa ce a primit votul final de la Camera Deputatilor.
Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie sa mai treaca pe la presedintele Romaniei pentru a fi promulgat si apoi sa fie publicat in Monitorul Oficial.
Directiva PSD2 este actul normativ european care reglementeaza serviciile de plata si are ca scop imbunatatirea standardelor pe baza carora se efectueaza platile in Spatiul Economic European si stimularea inovatiei pe piata serviciilor de plati, astfel incat acestea sa devina mai sigure si mai eficiente. Aceasta directiva urmeaza sa fie transpusa in legislatia interna in perioada urmatoare.
Directiva europeana PSD2, cu privire la standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea stricta a clientilor si standardele deschise, comune si sigure de comunicare, a intrat in vigoare din data de 14 septembrie 2019, si a adusschimbari semnificative la mai multe aspecte fiscale, inclusiv la platile cu cardul.
Transpunerea directivei privind serviciile de plata (PSD2) pe piata locala este in intarziere, termenul fiind 13 ianuarie 2018.
Directiva prevede ca pentru unele plati contactless la POS va fi necesar sa se introduca codul PIN. Regulamentul UE prevede ca dupa fiecare 5 plati contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, urmatoarea plata va trebui sa fie autorizata prin codul PIN.
Regulamentul UE, direct aplicabil in Romania, stabileste cerintele tehnice si masurile de securitate pentru autentificarea stricta a clientilor si pentru comunicarea in conditii de siguranta cu tertii prestatori de servicii de plata. Acestia, conform PSD2, vor putea oferi consumatorilor, la cererea si pe baza consimtamantului lor, noi tipuri de servicii de plata, cu privire la conturile de plati accesibile online ale consumatorilor deschise la banci sau la alti prestatori.
Pentru ca aceasta propunere legislativa sa intre in vigoare este necesar sa fie promulgata de seful statului, ca apoi sa fie publicata in Monitorul Oficial.