„Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina.” ( Matei 17,2)

Dragi cititori, astăzi biserica de rit bizantin și latin sărbătoresc Schimbarea la Față sau Transfigurarea Domnului, eveniment istoric și spiritual în care Iisus Christos a fost văzut de trei dintre apostolii săi într-o lumină nouă, supranaturală.

Pe muntele Tabor, împreună cu Petru, Iacob și Ioan, reprezentanții celor trei virtuți teologale (credința, speranța și iubirea) Iisus își dezvăluie, într-o scenă solemnă, adevărata sa identitate divină.

Conform evangheliilor sinoptice Iisus a devenit strălucitor și a purtat un dialog cu prorocii Moise și Ilie, fiind numit de către aceștia Fiul lui Dumnezeu. Christos alege acest moment înainte de episodul Patimilor, tocmai pentru a-și întări ucenicii în credință și pentru a-i asigura de perfecțiunea vieții în Împărăția lui Dumnezeu, ideal pentru care apostolii vor lupta până la sfârșitul vieții.

Semnificația profundă a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu și transfigurarea omului. Doar prin ochii credinței putem descoperi măreția și rostul existenței noastre. Numai credința creștină ne oferă ceva definitiv despre ceea ce suntem, restul sunt filosofii care se opresc la interogații, sau poartă sufletul în zone fără expresie și noimă. Avem nevoie vitală de o transfigurare interioară. Nu uitați, oameni buni, pentru a putea schimba această lume trebuie mai întâi să ne schimbăm pe noi înșine. Pentru a putea înțelege rostul crizelor actuale, trebuie să săpăm sub ruine. Pentru a putea vedea frumusețea în orizonturile cenușii, avem nevoie să-L întâlnim în chip viu pe Mântuitorul.

Christos își arată gloria pe Tabor pentru a trezi în noi dorința după cele care nu sunt efemere, ci permanente. La Schimbarea la Față, Mântuitorul nu a privit ceva ce nu avea înainte, ci a descoperit, pe măsura puterii de receptivitate a ucenicilor săi, slava pe care a avut-o întotdeuna ca Fiu a lui Dumnezeu. Cum putem să fim și noi receptivi la har? Schimbându-ne ”lentilele”, înlăturând ignoranța și superficialul și căutându-l cu sinceritate pe Dumnezeu.

Credința creștină nu se bazează pe vreun principiu moral sau pe o ideologie, ci este întemeiată pe descoperirea Împărăției lui Dumnezeu, în Christos, în istorie. Mărturia apostolului Petru vizavi de Schimbarea la Față este elocventă în acest sens: ”Noi v-am adus la cunoștință puterea Domnului nostru Iisus Christos și venirea Lui, nu luându-ne după basme meșteșugite, ci fiindcă am văzut slava Lui cu ochii noștri”. (II Pt. 1,16) Acest Petru, precum și mulți alții ca el, care s-au perindat de-a lungul generațiilor, și-au dat viața pentru acest crez. Să deschidem inima înaintea acestor evidențe clare.

Vă doresc o sărbătoare cât mai ancorată în sens!