Schimbarile bruste de lumina, vreme si temperatura pe care le aduce toamna pun organismul in dificultate si slabesc sistemul imunitar
Astenia, fie ea de toamna sau de primavara, creeaza stare de disconfort fizic si psihic, moleseala, melancolie exagerata. Corpul uman se adapteaza cu greutate zilelor capricioase de toamna, care incep insorite, si se termina mohorate si ploioase. Simptomele asteniei de toamna pot fi asemanate cu inceputul de gripa sau micile depresii, oboseala, lipsa de concentrare, nervozitate, stare de iritabilitate, oboseala cronica.
S-a constatat ca cele mai afectate par a fi femeile intre 25 si 40 de ani, in special cele cu viata foarte activa, ori cele care nu se alimenteaza suficient si corect, dar si cele care au un job solicitant.
Fara vitaminele si mineralele din fructe si legume, organismul face greu fata solicitarilor la care este supus in aceasta perioada. Cel mai recomandat remediu impotriva acestor stari este consumul de fructe si legume, fara a neglija insa cerealele si lactatele, care favorizeaza asimilarea calciului, a carbohidratilor, a fibrelor si vitaminelor. In plus, sunt binevenite plimbarile si practicarea sportului in aer liber. Vorbind de fructe, sezonul autumnal este unul dintre cele mai darnice. Pe langa darurile plaiurilor noastre, mere, pere, prune, struguri, piersici, nuci, putem recurge si la fructele exotice: kiwi, portocale, curmale sau rodii, al caror aport in vitamine este de necontestat.