La un pas de a fi adusi in stadiul de sinistrati de lucrarile de exploatare ale CEMACON, fosta Ceramica, 16 familii se lupta sa-si salveze casele. Alunecarea de teren ar putea lasa Zalaul fara drumul de legatura cu Ortelecul (DJ 191C) si fara bazinele de apa care alimenteaza cartierele Bradet si Stadion. Asta afirmau ieri, revoltati, locatarii de pe strada Porolissum, ale caror case se duc la vale, inca din 1976 de cand a fost infiintata in apropiere o cariera de argila, lucrarile de exploatare favorizand alunecari masive de teren in zona. Ultima firma care a extras argila din zona a fost CEMACONUL iar locatarii sunt in razboi cu ei de aproximativ un deceniu. Casele lor, terenurile agricole dar si un drum judetean si bazinele de apa (care alimenteaza o parte din locatarii Zalaului) sunt in pericol sa fie inghitite de teren. Iar in acest timp autoritatile intocmesc rapoarte, infiinteaza comisii si fac promisiuni.
Numai in acest an zeci de metri de teren au luat-o la vale, casele din apropiere fiind din ce in ce mai afectate. Proprietarii caselor, majoritatea batrani si bolnavi, asista neputinciosi la alunecarile de teren si spera ca, macar acum, in al 12-lea ceas, cineva sa intervina si sa ii ajute.
Ei acuza autoritatile care au permis firmei CEMACON sa faca exploatari in zona, desi era evident ca terenul este instabil si sunt puse in pericol locuintele oamenilor. In opinia lor, locatarii de pe strada Porolissum au devenit sinistrati cu voia autoritatilor, iar oamenii au devenit din ce in ce mai reticenti la promisiunile avansate de reprezentantii institutiilor locale si judetene.
Sub semnul neincrederii au stat si intalnirile de ieri si de marti, cand subprefectul Claudiu Barsan a mediat conflictul dintre „sinistrati” si CEMACON, reprezentata de Ioan Crehul. Firma a demarat in aceasta perioada un proiect prin care incearca sa mai amelioreze (cat este posibil) alunecarile de teren, prin plantarea de iarba si catina si mai ales prin montarea unui sistem de drenaj pentru apele de suprafata. Intentia firmei este de a capta si evacua aceste ape,care favorizeaza alunecarile. Mai mult, in proiectul propus de producatorul de caramida, se prevede si amenajarea unui reazem natural care sa opreasca alunecarea versantului. Frustrarile si dezamagirile adunate ani la randul, i-au determinat insa pe reprezentantii celor 16 familii afectate sa refuze proiectul CEMACON, afirmand ca acesta ar fi inoportun si lipsit de o finalitate reala.
Totodata, oamenii nu sunt de acord ca lucrarile sa se desfasoare pe terenurile lor, deoarece ii va impiedica sa mai efectueze lucrari agricole si in consecinta cer despagubiri (pentru culturile agricole, pe care executantul nu este dispus sa le suporte. Astfel, dupa doua runde succesive de intalniri situatia nu s-a modificat absolut deloc, iar autoritatile ar putea fi obligate sa ia masuri de sanctionare a cetatenilor care nu accepta lucrarile metionate mai sus. Dramele celor 16 familii reprezinta o realitate dureroasa, dar vinovatii nu au fost inca desemnati si pana la stabilirea vinovatiei Zalaul ar putea ramane si fara drumul ce face legatura cu Ortelecul, precum si fara bazinele de apa ce alimenteaza cartierele Bradet si Stadion.
La mila guvernului
Autoritatile locale au incercat deja sa ii sprijine pe cetatenii de pe strada Porolissum si le-au acordat cate 3 ari de teren, intr-o alta zona a orasului pentru a-si construi noi case. Cu toate acestea, oamenii nu vor deveni proprietari cu drepturi depline ai celor trei ari de teren, suprafetele urmand sa ramana in custodia primariei. Persoanele aflate in cauza au declarat ca accepta sa se mute, dar solicita ca noile locuinte sa fie construite de autoritati, ei neavand resursele necesare pentru a-si construi noi imobile. De asemenea institutia prefectului a solicitat guvernului alocarea a 2,5 milioane de lei pentru construirea locuintelor. Dar raspunsul de la Bucuresti se lasa inca asteptat desi solicitarea prefecturii a fost trimisa inca din luna martie.