Coeficientii de ierarhizare din proiectul Legii unice de salarizare in sectorul bugetar au fost redusi, dupa analiza financiara facuta de Ministerul de Finante, cu pana la 25 la suta, fiind afectate de diminuare si functiile inalte, precum cea de ambasador si de vicepresedinte la ICCJ sau la CSM.
Potrivit noilor propuneri, trimise deja de Ministerul Muncii sindicalistilor, coeficientii de ierarhizare au fost redusi cu pana la 25 la suta.
O reducere de 25 la suta a fost aplicata functiilor de conducere din Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Astfel, daca in vechea propunere ambasadorul putea obtine venituri cuprinse intre 8,65 si 10,81 de salarii minime pe economie, in functie de vechime, noile propuneri stabilesc ca acestia vor avea intre 6,50 si 8,10 salarii minime.
Consilierul diplomatic, care avea intre 6,39 si 7,98 salarii minime pe economie, va obtine, potrivit ultimelor propuneri, intre 4,80 si 6 salarii, reducerea fiind tot de 25 la suta.
Tot cu 25 la suta a fost redus si salariul secretarului general cu rang de ambasador din MAE, coeficientul de ierarhizare fiind redus de la 10,89 la 8,20.
Potrivit noului proiect, presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI) va avea salariul cu 25 la suta mai mic decat cel stabilit in propunerile initiale, coeficientul de ierarhizare fiind taiat de la 13,70 la 10,95, iar cel al vicepresedintelui va scadea de la coeficientul de 12,95 la 10,35.
In cazul vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), reducerea este de 20 la suta, noii coeficienti fiind 11,90, fata de 14,90 initial.
Presedintele de sectie la Inalta Curte de Casatie si Justitie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, prim-adjunctul procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, dar si cel al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, care aveau initial coeficientul de ierarhizare de 14,80, vor avea, in urma ajustarilor, un salariu echivalent a 11,85 de salarii minime pe economie.
Adjunctul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, adjunctul procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie si adjunctul procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, dar si secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii vor beneficia de 11,75 de salarii minime pe economie, comparativ cu 14,70 prevazut initial.
De o reducere cu 25 de procente va fi afectat si judecatorul cu grad de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Potrivit propunerilor initiale, pentru vechime maxima avea coeficientul de 11,52, acesta fiind insa redus la 8,65.
Au fost redusi cu 20 la suta si coeficientii pentru vicepresedintii Senatului si ai Camerei Deputatilor de la 14 la 11,20, precum si cei pentru presedintii comisiilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor, secretarii si chestorii Senatului si ai Camerei Deputatilor, de la 13,70 la 10,95.
Coeficientul de ierarhizare pentru functia de premier, redus cu 11 la suta
Coeficientul de ierarhizare pentru functia de premier va fi redus cu 11 procente, de la 14,50 la 12,95, potrivit noilor propuneri privind nivelul coeficientilor din Legea unica de salarizare.
Si coeficientul corespunzator functiei de viceprim-ministru scade cu 20 la suta, de la 14 la 11,20, cel pentru ministru de stat de la 13,85 la 11,10, iar cel pentru ministru si ministru delegat de la 13,70 la 10,95.
Salariul pentru secretarul de stat membru al Guvernului va fi afectat, de asemenea, de reducerea coeficientilor, care, in acest caz scad de la 13 la 10,40, iar pentru subsecretar de stat reducerea coeficientilor este de la 12,50 la 10.
Ministerul Muncii a propus si o diminuarea a coeficientului corespunzator presedintelui Curtii de Conturi, de la 14,50 la 11,60.
Reducerea coeficientului corespunzator secretarului general al Guvernului este de 8,5 la suta, de la 13 la 11,90.
Coeficientul de ierarhizare pentru consilierul de stat din Guvern scade cu aproximativ 20 la suta, de la 12,95 la 10,35.
Reduceri ale coeficientilor au fost facute si in Administratia Prezidentiala. Astfel, un consilier prezidential va avea 10,95 salarii minime pe economie, in loc de 13,70, iar consilierul de stat – 10,35, in loc de 12,95.
Noile propuneri diminueaza si coeficientul de ierarhizare pentru secretarii generali de la Senat si Camera Deputatilor, de la 13 la 10,40.
Coeficientii corespunzatori functiilor din MAI si MApN au ramas nemodificati
Coeficientii corespunzatori functiilor din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si Ministerul Apararii Nationale (MApN) au ramas nemodificati in urma celei de-a doua ajustari din proiectul Legii salarizarii, propusa de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Au ramas nemodificate soldele si salariile functiilor de baza pentru cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari in activitate, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul Administratiei Penitenciarelor, din cadrul institutiilor publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala.
Cel mai mare coeficient de ierarhizare, de 10,35, a ramas stabilit pentru seful Statului Major General, secretar de stat – sef al Departamentului Ordine si Siguranta Publica, pentru prim-adjunctul directorului Serviciului Roman de Informatii (SRI) si pentru prim-adjunctul directorului Serviciului de Informatii Externe (SIE).
Pentru functiile corespunzatoare gradului de general, amiral, chestor general de politie au ramas aceeasi coeficientii minimi si maximi, respectiv 9,30 si 9,40.
Cei mai mici coeficienti sunt pentru soldati si gradati voluntari, respectiv caporalul – 1,65, fruntasul – 1,60 si soldatul – 1,50.
Potrivit noilor propuneri, trimise deja de Ministerul Muncii sindicalistilor, dupa analiza financiara facuta de Ministerul de Finante, coeficientii de ierarhizare din proiectul Legii unice de salarizare in sectorul bugetar au fost redusi cu pana la 25 la suta, mai putin cei din MAI si MApN.
Coeficientii de ierarhizare din proiectul Legii salarizarii au fost redusi cu pana la 25%
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...