Sedinta de joi a Consiliului Local din Cehu Silvaniei, a fost suspendata din cauza starii de tensiune create prin propunerea pe ordinea de zi a „Proiectului de reorganizare a retelei scolare din Cehu Silvaniei”. Alaturi de cei 15 consilieri locali, la sedinta si-au facut prezenta peste 50 de persoane (profesori, parinti, reprezentanti ai societatii civile) ingrijorati de soarta copiilor lor.
Primaria orasului Cehu Silvaniei, reprezentata de prim-edilul Varga Andrei, a inaintat Inspectoratului Scolar Judetean un proiect de reorganizare a retelei scolare din urbea de sub Codru, fara sa il supuna in prealabil dezbaterii Consiliului Local, inregistrat la inspectorat sub nr.107 din 5 ianuarie 2012. Fiind prezentat ca o solicitare a Primariei si Consiliului Local. Asa ca pana zilele trecute majoritatea consilierilor habar nu aveau de proiectul lui Varga, nicidecum sa solicite avizul inspectoratului scolar. Cand spun majoritatea consilierilor ma refer la cei opt consilieri romani, care il acuza pe primar ca „a fost o initiativa proprie” si il atentioneaza ca se situeaza „in afara jocului democratic si a legii si vom ataca aceasta initiativa a dvs. atat in instanta, cat si in fata cetatenilor acestui oras”.
Consilierii locali romani sustin ca primarul Varga Andrei doreste o separare pe criterii etnice a invatamantului prescolar, primar si gimnazial din Cehu Silvaniei, fara a respecta art.80, aliniatul 1 din Legea invatamantului privind consultarea beneficiarilor formelor de invatamant (copii, parinti, autoritatea publica locala, consiliul local si primarie) si fara a supune dezbaterii in Consiliul Local viitoarea organizare a retelei scolare. Scopul, spun ei, este separarea invatamanului pe criterii etnice si acapararea bazei materiale si a finantarilor, acapararea functiilor de conducere si decizie. Cehanii se intreaba daca aceasta segregare este impusa de UDMR, ori primarul din prea mult zel vrea sa construiasca un fel de „zid al Berlinului” intre cetatenii romani si cei de etnie maghiara?
In Cehu Silvaniei, maghiarii care sunt supusi la fel ca romanii greutatilor acestor vremuri numai chef de segregare n-au. Ei stiu ca politicienii UDMR atata spiritele in scopuri nu tocmai… ortodoxe. Oamenii se intreaba ce se va intampla cu familiile mixte? Vor fi obligate sa divorteze sau sa-si declare copiii numai de o nationalitate. Se vor interzice casatoriile mixte? Armonia interetnica si interconfesionala care deocamdata exista in Cehu se va destrama? Dupa cum se vrea reorganizarea invatamantului cehan se pare ca da.
Copiii romani la scoala maghiara si invers
Concret, Proiectul de reorganizare a retelei scolare in orasul Cehu Silvaniei presupune intr-o prima faza desfiintarea personalitatii juridice a Gradinitei „Piticot”, care are 365 de copii in cele cinci gradinite. Apoi urmeaza destructurarea. Astfel ca trei grupe de copii de la sectia romana a Gradinitei cu program prelungit nr.1 si o grupa (sectia romana) de la Gradinita (structura) din Ulciug, devin structuri ale Scolii gimaziale „Gyulaffy Laszlo” din Cehu Silvaniei. Aceasta fiind o scoala cu predare in maghiara, copiii „transferati” nu vor avea continuitate in clasele primare si de gimnaziu. Nici cele trei grupe din sectia maghiara a Gradinitei Piticot, care vor fi structura la Scoala gimnaziala „Andrei Muresanu”, nu vor avea continuitate in aceeasi unitate in clasele gimaziale, pentru ca scoala are clase numai in limba romana, conform metodologiei de fundamentare a retelei scolare. Parintii, fie ei romani sau maghiari, se intreaba „ce se va intampla in continuare cu viitorul copiilor nostri daca se vrea aceasta harababura” (Kiraly Mathias -parinte)
Cheltuieli in plus
Majoritatea parintilor si a personalului didactic si nedidactic nu agreaza propunerile din proiect pentru ca nu are justificare si pentru ca in forma actuala activitatea din gradinite se desfasoara cat se poate de normal, interculturalitatea fiind agreata de aceeasi majoritate. Dovada sta faptul ca si comisia metodica si consiliul profesoral se desfasoara in cadru organizat cu toate cele cinci gradinite, indiferent de limba vorbita. Un functionar al Primariei din Cehu, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, afirma ca prin desfiintarea personalitatii juridice de la Gradinita Piticot si arondarea gradinitelor la cele doua scoli nu se face economie la buget, nici la utilitati, nici la salarii. Dimpotriva, vor fi cheltuieli mai mari, deoarece crescand numarul de copii la cele doua scoli („A. Muresanu” si „G. Laszlo”) se impune, conform normativelor de incadrare, infiintarea de noi posturi in conducere si administratie (directori adjuncti, contabili, secretar).
Sedinta de consiliu extraordinara
Majoritatea consilierilor, pe buna dreptate, n-au vrut sa voteze joi proiectul privind reorganizarea retelei scolare in Cehu. In primul rand pentru ca n-au fost consultati nici ei, nici ceilalti beneficiari ai sistemului de scolarizare. Degeaba a fluturat primarul Vaga Andrei avizul conform eliberat de Inspectoratul Scolar Judetean. Asta i-a lasat rece pe consilierii majoritari. Ce-i drept, ce-i sapte consilieri de etnie maghiara au votat in bloc pentru dezbaterea proiectului, dar erau in minoritate. Asa ca primarul Varga a suspendat sedinta de consiliu. Va fi convocata o noua sedinta de consiliu extraordinara.