Ministrul Ladislau Ritli a evaluat vineri la fata locului starea Salajului din punct de vedere al Sanatatii, prilej cu care a remarcat ca judetul nostru este bolnav peste masura, incidenta bolilor de nutritie, a cancerului si a afectiunilor psihice fiind mai mare decat in alta parte. A tinut sa precizeze si ca Ministerul a constatat ca in sistemul de sanatate domneste o harababura care duce la risipa de resurse, medicii facand exces cand vine vorba de investigatii si prescrierea de tratamente, iar bolnavii stau prea mult in spital, motive pentru care se impune o revizuire a pachetului medical de baza.
Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a fost prezent vineri in Salaj, scopul vizitei sale fiind evaluarea functionarii sistemului sanitar la noi in judet, stadiul implementarii proiectelor de modernizare si identificarea problemelor si lipsurilor cu care se confrunta deopotriva unitatile sanitare, cadrele medicale si pacientii salajeni.
Ministrul Ladislau Ritli a subliniat ca prezenta lui in Salaj se datoreaza parlamentarilor salajeni si autoritatilor locale si judetene, care i-au lansat invitatia de a efectua o vizita de lucru in judetul nostru, astfel incat sa intre in contact direct cu profesionistii, cu autoritatile locale, cu problemele concrete din Salaj, mai ales ca proiectul legislativ la care se lucreaza va avea consecinte directe in reorganizarea si reformarea sistemului de sanatate.
Pe tot parcursul vizitei, ministrul Sanatatii a fost insotit de prefectul judetului, Alexandru Vegh, subprefectul Onorica Abrudanu, deputatul UDMR Seres Denes, reprezentanti ai Consiliului Judetean Salaj si directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Ligia Marincas.
Ministrul a efectuat, incepand cu ora 10,00, vizite la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, la Centrul de Transfuzie Sanguina, Centrul „Acasa”, Centrul INoRoI, Spitalul de Boli Cronice Crasna. Mai bine de doua ore a purtat discutii cu managerii spitalelor din judet, sefi de sectie, Colegiul Medicilor, Colegiul Farmacistilor, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica, primari, reprezentantii pacientilor, si a cules informatii, pareri si propuneri privind functionarea Sanatatii in Salaj.
La finalul vizitei in Salaj, Ladislau Ritli a declarat in exclusivitate pentru Graiul Salajului ca este multumit de ceea ce a gasit in Salaj. „Stati foarte bine cu unitatile sanitare… Acopera aproape in totalitate necesitatile, sunt si servicii absolut originale care pot fi exemple in tara… cum este si centrul pentru Boli Rare sau centrul „Acasa”. Voi transmite doleantele salajenilor, am o lista cu cele necesare si, in masura posibilitatilor, vom incerca sa onoram toate cerintele”, spune ministrul Ritli.
Ministrul vrea finalizarea lucrarilor la Spitalul Judetean
In urma vizitei efectuate intr-un cadru restrans – doar autoritatile, presa neavand acces – la Spitalul Judetean de Urgenta din Zalau, ministrul Sanatatii a constatat haosul creat de lucrarile de modernizare aflate in derulare la cea mai importanta unitate spitaliceasca din judet. Din acest motiv, Ritli a declarat in conferinta de presa ca Ministerul pe care-l conduce va sprijini autoritatile locale astfel incat santierul de la Spitalul Judetean sa se inchida cat mai curand posibil. “Ceea ce am identificat aici, am notat, vom analiza la nivelul Ministerului si vom ierarhiza necesitatile, impreuna cu autoritatile locale. Este firesc sa terminam lucrarile incepute, pe cat posibil sa nu incepem alte lucrari decat acolo unde este imperios necesar, iar aici sunt foarte multe lucrari incepute… de cativa ani aveti santier… Ma mir cum reusesc colegii mei sa isi desfasoare activitatea in conditiile acestea”, a declarat Ladislau Ritli.
Promisiuni pentru deblocarea posturilor
Pe langa lucrarile de reabilitare care ingreuneaza activitatea in Spitalul Judetean, ministrul a fost informat si in privinta deficitului de personal medical din Salaj. „A fost legislatia care a restrictionat numarul de angajati in sistemul public. Este si o decizie, un proiect de lege pentru sistemul sanitar… sa revenim la formula initiala… Daca exista resurse financiare pentru salarii, fiecare post liber va fi ocupat. Propunerea este de a excepta sistemul sanitar de legea 293 din 2011, pentru a acoperi urgentele majore de personalI, a informat ministrul Ritli. In acest sens, in urma solicitarii Institutiei Prefectului transmise saptamana trecuta Ministerului Sanatatii, pentru Salaj ar fi nevoie de deblocarea a 75 de posturi pe toate segmentele in sistemul sanitar – medici, asistenti, personal auxiliar, dupa cum a declarat prefectul Alexandru Vegh.
In urma vizitei de la Spitalul Judetean, ministrul s-a ales si cu o lista de aparaturi care sunt extrem de necesare pentru bolnavii din Salaj: RMN, ecograf, precum si cu cereri pentru rezolvarea unor probleme organizatorice.
Sanatate de lux la Crasna
Ultima oprire a ministrului Ladislau Ritli in Salaj a fost la Spitalul de Boli Cronice din Crasna, unde primarul comunei Pop Emeric si managerul unitatii spitalicesti, Andreea Nagy, i-au prezentat oficialului guvernamental investitiile realizate in ultimii doi ani la Spital, precum si proiectele pe care autoritatea locala vrea sa le deruleze in acest an daca obtine si sprijinul Ministerului Sanatatii. Aparatura moderna din laboratoare, achizitionate prin fonduri europene, saloanele curate, dotate cu sistem de apelare a personalului medical de la pat, cabinete moderne pentru medici, precum si personalul medical suficient sunt cateva motive de mandrie pentru administratia spitalului din Crasna. Pentru ca Spitalul din Crasna deserveste aproximativ 20 de mii de pacienti arondati si pentru ca exista resurse financiare si disponibilitate din partea autoritatilor, Primaria Crasna vrea sa profite de apa cu proprietati aproape similare celei din Baile Felix, lucru confirmat si de directorul DSP Salaj, Ligia Marincas, si sa infiinteze un centru de fizioterapie, drept pentru care a inmanat proiectul Ministrului.
De asemenea, primarul Pop Emeric a declarat ca exista depusa documentatia si pentru un proiect de montare a panourilor solare la Spitalul de Boli Cronice, precum si intentia de infiintare a unei sectii de paleatie (pentru bolnavii de cancer aflati in faza terminala). Ladislau Ritli spune insa ca paleatia este indicat sa se realizeze cu precadere la domiciliul pacientului, dar, din punct de vedere organizatoric, ministrul promite sa sprijine cu specializarea medicilor la Oradea sau Brasov. Daca la Crasna s-ar infiinta o astfel de sectie, ar fi unica in Salaj, mai ales ca numarul bolnavilor de cancer este in continua crestere atat in zona Crasnei, cat si in celelalte zone ale judetului.
Revizuirea pachetului de baza elimina risipa banilor
Dupa cum a declarat ministrul Ladislau Ritli, prin reforma in Sanatate, din pachetul medical de baza nu vor fi taiate servicii cuprinse in prezent in contractul cadru, dar acesta trebuie revizuit pentru ca se risipesc foarte multi bani. Incepand de la prescrierea medicamentelor, continuand cu indicarea in exces a investigatiilor paraclinice si finalizand cu spitalizarea, in prezent se pierd foarte multi bani. “Astazi nu putem veni cu un pachet nou de baza, pentru care e necesara o fundamentare extrem de laborioasa… poate dura un an, un an jumatate. Trebuie sa lucram cu experti si trebuie pornit de la necesitatile reale, costuri reale, sistemele de decontare, sistemul informational performant. Nu taiem nici un fel de serviciu, ci in ultimele luni am consultat un expert din Anglia acreditat si am constatat ca se prescriu foarte multe medicamente pentru grupe de varsta pentru care nu este necesar sau pentru boli pentru care nu sunt indicate. In al doilea rand, serviciile paraclinice sa nu se faca la cererea bolnavului sau la recomandarea vecinului, ci doar atunci cand medicii indica un RMN pe baza unor protocoale de diagnostic si tratament, de exemplu. Acum, pentru orice cefalee cronica se face RMN. Nu-i voie sa facem acest lucru. Apoi, noi tinem bolnavii prea mult in spital, inutil. Avem si componenta sociala, cand asiguram spitalizare pentru bolnavii care nu au bani sa-si cumpere medicamentele acasa… dar nu putem nici asta. Umblam la acele proceduri simple de chirurgie sau endoscopie… noi tinem de doua-trei ori mai mult in spital pacientii, iar fiecare zi de spitalizare se calculeaza in bani si trebuie revizuit si acest lucru”, a explicat Ladislau Ritli.
Salajul – un judet mic, dar bolnav
Dupa primele discutii purtate cu medicii salajeni si celelalte autoritati, concluzia ministrului este ca IJudetul Salaj, desi este un judet mic, are foarte multe problemeI. „Vorbesc de starea de sanatate a populatiei… boli de nutritie, patologia oncologica, afectiuni psihiatrice – au o incidenta si o prevalenta mai mare decat in alte judete”, a declarat Ladislau Ritli in cadrul conferintei de presa organizate la Spitalul Judetean.
Dupa cum a constatat insusi ministrul Ritli, problema Salajului este ca are un volum mare de bolnavi care trebuie tratati, iar pentru a fi tratati este nevoie de spitale care au fost supuse rationalizarii in ultimii doi ani, ajungandu-se in prezent la o dimensiune optima. „Nu va fi nevoie sa mai reducem numarul de paturi din spitalele din Salaj, dar capacitatea de spitalizare trebuie optimizata din punct de vedere calitativ”, a precizat ministrul Sanatatii.
Ritli vrea reteta succesului de la Centrul “Acasa”
In urma vizitei de lucru efectuate de Ladislau Ritli la Centrul de Recuperare si Tratament „Acasa”, managerul general Leontin Babtan a declarat pentru Graiul Salajului ca ministrul a propus conducerii Centrului sa pregateasca un set de notificari pentru Ministerul Sanatatii, astfel incat reprezentantii Ministerului sa afle care sunt avantajele sistemului non-guvernamental si non-profit. „Ministrul a fost, a vazut si a apreciat ce se intampla aici. Apreciaza modul in care decurg lucrurile, ca pot fi rezultate si cu banii existenti in sistem. Ne-a facut propunerea de a prezenta avantajele unei astfel de unitati, urmand sa pregatim un set de notificari pentru Ministerul Sanatatii si sa vedem care sunt avantajele intr-un sistem non-guvernamental si non-profit”, a declarat Leontin Babtan.
Managerul „Acasa” Zalau a prezentat vizitatorilor proiectul de extindere al Centrului – departamentul pentru copii – care va fi derulat din surse financiare externe, mai exact din Olanda.
Cea mai IarzatoareI problema a Centrului adusa la cunostinta ministrului Ritli este, spune managerul Babtan, lista de asteptare de aproximativ doi ani si sapte luni pentru spitalizare si un an si jumatate pentru ambulatoriu. IListele de asteptare sunt nefiresc de lungi, iar ministrul a promis ca va studia deblocarea situatieiI, conchide managerul „Acasa”.