Senatorii PDL au părăsit plenul cu putin timp in urma, după ce PSD a propus un amendament la legea de aprobare a OUG privind referendumul, prin care programul de vot să fie in intervalul 7.00 – 23.00. Deputaţii PDL au ameninţat că părăsesc şedinţa Camerei Deputaţilor, imediat după deschiderea sesiunii parlamentare extraordinare şi au solicitat apel nominal pentru verificarea cvorumului de şedinţă.Senat:
Senatorul PSD Dan Şova a anunţat, in plenul Senatului, că doreşte să propună un nou amendament, care să fie supus votului plenului, prin care programul la referendum să fie extins la intervalul orar 7.00 – 23.00.
Şova a precizat că face această propunere in numele USL, regulamentul Senatului dand posibilitatea senatorilor să propună amendamente şi in timpul dezbaterii finale din plen, acestea urmand a fi supuse votului.
Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a anunţat in plen că democrat-liberalii nu sunt de acord cu nicio formă a legii care să contravină deciziei CC şi a legilor aflate in vigoare.
El a cerut ca Parlamentul să indepărteze marile suspiciuni de lezare a statului de drept, exprimate de spectrul politic european. „Vrem să exacerbăm această percepţie asupra noastră?”, a adăugat Rădulescu.
Rădulescu a cerut pauză de consultări, adăugand că, dacă se continuă cu modificarea acestei legi, PDL se va retrage din plen.
Preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, a acordat o pauză de consultări de 10 minute, la solicitarea PDL, cerand să se ajungă la un consens, astfel incat legea să treacă de Senat şi să ajungă in dezbaterea Camerei Deputaţilor.
După pauza de consultări, senatorii PDL au părăsit plenul.
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului a primit, marţi, un raport de admitere, cu două amendamente respinse, care urmează să fie supuse, de asemenea, votului plenului.
Amendamentele respinse de Comisia juridică au fost propuse de către liberalul Ioan Ghişe, de eliminare a pragului la referendum şi ca acesta să se desfăşoare pe parcursul a două zile.
Senatul este prima Cameră sesizată in acest caz, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
La Camera Deputatilor, liderul grupului PDL, Mircea Toader, a cerut, la inceperea şedinţei, apel nominal şi a anunţat că deputaţii PDL părăsesc sala.
Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a precizat că verificarea cvorumului trebuie să se facă doar inainte de un vot final.
Viceliderul PNL Eugen Nicolăescu a spus că solicitarea lui Toader este excesivă.
Cristian Boureanu, deputat PDL, a spus că pentru a incepe şedinţa extraordinară trebuie cvorum.
Zgonea a supus la vot ordinea de zi şi a spus că s-au inregistrat 113 voturi „pentru” şi că este cvorum.
PDL a cerut o pauză de consultări, iar liderii de grup s-au consultat in sală. Eugen Nicolăescu a anunţat că nu s-a ajuns la nicio concluzie şi că in acest moment se pot continua lucrările fără nicio abatere de la regulament.
Toader a cerut să se reia votul asupra ordinii de zi pentru a introduce două puncte, şi anume soluţionarea situaţiei deputaţilor Sergiu Andon şi Florin Paslaru şi prezentarea de către premierul Victor Ponta a unei informări privind cele 11 puncte discutate cu Comisia Europeană. Zgonea a refuzat această propunere.
Lucrările Camerei Deputaţilor continuă in prezenţa deputaţilor PDL.
Camera Deputaţilor urmează să discute legea privind atribuţiile Curţii Constituţionale.