A fost galagie multa luni in Consiliul Local Zalau pe tema antenei de telefonie amplasate de Cosmote cu acordul Primariei pe Blocul C4 din Dumbrava, pe care locuitorii din zona o vor imediat jos, de teama ca le afecteaza sanatatea. S-a ajuns aici dupa ce locatarii au batut drumurile cu petitii la Primarie, fiind refuzati in demersul lor. Intr-o ultima discutie cu primarul Radu Capilnasiu, reprezentantul cetatenilor, Emilia Igna, a aflat ca montarea antenei a fost aprobata prin Hotarare de Consiliu Local, ca aceasta nu poate fi revocata si, prin urmare, singura solutie este rezolvarea problemei in instanta.
Locatarii au incercat si la portile altor institutii publice. Au intrat in ecuatie Prefectura, Garda de Mediu, Directia de Sanatate Publica…Armata si SRI. Numai ca fiecare si-a declinat competenta. Intr-un final, in urma cu doua saptamani, Emilia Igna si mai multi locatari din apro-pierea blocului C4 au mai formulat o solicitare catre Primaria Zalau, prin care au cerut ca antena sa fie demontata. Solicitarea a fost inclusa pe ordinea de zi a sedintei ordinare de Consiliu local de luni. Cu acest prilej, Emilia Igna a invocat principalele argumente pentru care considera ca antena ar trebui scoasa din functiune. „Antena a fost montata la circa zece metri de blocul in care locuiesc, iar pentru a ma proteja de raza de actiune a antenei ar trebui sa fie cel putin 150 de metri distanta intre cele doua obiective. Legea 50 din 1991 interzice amplasarea unor constructii de acest gen fara acordul proprietarilor din blocurile vecine”, motiveaza Emilia Igna. „In plus, legislatia europeana ne apara interesele. Principiul precautiei prevede ca, indifirent daca se probeaza sau nu suta la suta efectul nociv al echipamentelor tehnologice, interesul superior al cetateanului este primordial”, a subliniat femeia in fata consilierilor zalauani. Prin urmare, Emilia Igna i-a cerut primarului Radu Capilnasiu sa procedeze pentru rezilierea contractului incheiat cu operatorul de telefonie mobila.
Contractul cu Cosmote a fost semnat pe zece ani
Dupa expunerea in sedinta a pro-blemelor de catre reprezentantul loca-tarilor, au luat cuvantul primarul Capilnasiu si mai multi consilieri locali. Edilul a spus ca a incercat sa gaseasca solutii, dar Hotararea de Consiliu prin care s-a aprobat amplasarea antenei nu poate fi revocata in niciun caz. Singura solutie este trimiterea in judecata si solutionarea conflictului in instanta, a lasat sa se inteleaga primarul, care sustine ca este exclusa anularea contractului cu operatorul de telefonie mobila, pentru ca ar implica costuri financiare insemnate. Potrivit reprezentantilor primariei, contractul a fost incheiat in 2012 pe o perioada de zece ani.
Primaria lucreaza cu tehnologia si DEX-ul
Arhitectul sef al Zalaului, Sandu Constantin, i-a raspuns Emiliei Igna de ce nu poate fi demontata antena. Planul Urbanistic General (PUG) prevede ca limitele pentru astfel de dispozitive se calculeaza in laborator, se refera la antenele amplasate pe sol si la culoarele de actiune. Sandu Constantin i-a replicat femeii ca Legea 50 privind acordul locatarilor are aplicare numai in cazul constructiilor noi, amplasate adiacent in apropierea altor constructii. Constantin sustine ca echipamentul nu este o constructie, ci este un dispozitiv de retransmisie a datelor. Vrand sa se faca si mai bine inteles, arhitectul i-a recomandat Emiliei Igna sa studieze DEX-ul si sa caute sensul cuvantului „constructie”. Constantin cere sa fie studiata si explicatia DEX-ului pentru „antena”. Arhitectul orasului a mai precizat ca, in unele cazuri, acordul locatarilor poate fi facut limitrof. Spre exemplu, se cere acordul vecinului din fata, din spate, de deasupra, etc.
Acuma, problema e cand a fost editat DEX-ul
Consilierul PDL Andrei Margin a sarit in apararea femeii spunand ca varianta actuala a DEX-ului exista inainte de a fi aparut dispozitivele de telefonie mobila. Acesta a adaugat ca solutiile trebuie luate in serios, fara interpretari ad-litteram. Un consilier local a incercat o solutie prin propunerea ca cineva sa se gandeasca sa acorde anumite compensatii locatarilor din zona blocului C4.
Locatarii se duc la tribunal
Emilia Igna sustine ca nu renunta sa actioneze pentru demontarea antenei. Ea si vecinii acesteia sunt dispusi sa-si apere pana la capat drepturile. Cum nu s-a putut intelege cu Primaria pe cale amiabila, disputa in instanta ramane ultima solutie. Locatarii si-au angajat deja un jurist care sa le re-prezinte interesele. Legea prevede ca pentru rezolvarea litigiilor trebuie intocmita o plangere prealabila si trebuie convocate partile la mediere. Plangerea prealabila a fost deja intocmita de femeie si vecinii acesteia, care au semnat o petitie la Primarie, nemultumiti de amplasarea antenei pe terasa blocului C4. Cat despre mediator, Emilia Igna spune ca a rezolvat acest aspect. Au angajat o persoana care sa se ocupe de negocieri intre locatari si administratia publica locala. Dupa sedinta, atat femeia, cat si vecinii din apropierea imobilului pe care a fost montata antena au tinut sa-i puna in vedere primarului Capilnasiu ca se vor folosi de toate parghiile posibile pentru ca antena sa fie data jos.
Senatorul Pop a cerut ministrului Nica sa intervina
Graiul Salajului a publicat saptamana trecuta un articol privind amplasarea antenei pe terasa blocului C4 din Dum-brava, pornind de la o solicitare a senatorului PSD, Gheor-ghe Pop, adresata ministrului Societatii Informationale Dan Nica, pe care il informa ca dispozitivul a fost amplasat ilegal de catre Primaria Zalau, fara a obtine acordul locata-rilor din apropierea imobilului. Reprezentantul intereselor locatarilor din zona, Emilia Igna, si vecinii ei se tem de efectele nocive ale radiatiilor transmise de acest dispozitiv, motiva senatorul in adresa inaintata ministrului Nica la inceputul lui septembrie. In plus, parlamentarul salajean i-a pus la dispozitie ministrului documentatia tehnica, pentru a analiza situatia si pentru a determina Primaria Zalau sa demonteze antena de pe blocul C4.