Potrivit unui studiu realizat de site-ul de recrutare Netjobs.ro, remis ieri de Agerpres, increderea romanilor in revenirea pietei muncii este in scadere comparativ cu perioada de inceput a crizei.
Fata de sondajul realizat in septembrie 2009, la inceputul crizei in Romania, numarul de romani care cred in revenirea pietei muncii a scazut cu sase procente. Din studiu reiese ca doar 39,5 la suta dintre romani sunt optimisti in ceea ce priveste cresterea numarului de locuri de munca, a conditiilor de munca si a salariilor in domeniile in care activeaza. In anul 2009, 45,5 la suta dintre romani erau optimisti in privinta redresarii pietei fortei de munca si a economiei in general.
De remarcat este faptul ca increderea in revenirea pietei muncii scade odata cu varsta. Astfel, 55 la suta din tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani sunt optimisti. Doar 44,7 la suta dintre tinerii cu varsta intre 26 si 35 de ani isi pastreaza increderea in ameliorarea pietei muncii. 36 la suta dintre persoanele intre 36 si 50 de ani si 39 la suta dintre persoanele intre 51 si 65 de ani isi mai pastreaza optimismul.
In ceea ce priveste domeniile de activitate, 60 la suta din cei care activeaza in domeniul agriculturii si cei din domeniul administrativ sunt optimisti in privinta revenirii pietei muncii. Doar 48 la suta din lucratorii din constructii, 40 la suta din lucratorii in vanzari, 35,5 la suta din mediul transportului si 33 la suta din domeniul IT se asteapta la o revenire in urmatoarea perioada.
Studiul a fost realizat in perioada 20 februarie – 17 martie pe un esantion de 1.280 de persoane.stop_coloana
Doar 44 de locuri de munca in Salaj
La data de 24 martie, in evidenta Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca erau inregistrate doar 44 de locuri de munca in Salaj. Nu-i de mirare ca sunt putine. Salajul este fruntas pe harta saraciei tarii din pricina lipsei locurilor de munca. Singurele companii mai mari unde salajenii au cat de cat o sansa sa primeasca o „leafa” sunt Michelin, TenarisSilcotub si Universal. Asta daca se pricep sa faca ce li se cere. Insa, avand in vedere faptul ca se reintroduc scolile profesionale pentru corelarea calificarilor profesionale din scolile salajene cu piata muncii, la solicitarea patronatelor si sindicatelor, e clar ca absolventii nu se pricep sa faca ceea ce vor angajatorii. Nu e de mirare ca forta de munca prefera sa paraseasca Salajul pentru a munci in strainatate. Dovada sunt cei 8.344 de salajeni care au plecat pe o perioada de peste 12 luni in strainatate, conform datelor de la Institutul Natonal de Statistica, in urma recensamantului din anul 2011. Mai mult, doar 20 la suta din salajeni sunt salariati, iar 30 la suta din populatia judetului sunt pensioari.