Marius Tautu, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, a punctat ieri cele mai importante aspecte care s-au discutat la intalnirea regio-nala de la Oradea, din 20 septembrie, cu Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Inca de la inceput, Tautu a tinut sa precizeze ca „intalnirea de la Oradea a fost una be-nefica, pentru ca am luat la cunostinta ideile si proiectele care vizeaza reforma in sistemul sanitar”. In contextul dezbaterilor pe marea reforma sanitara anuntata de mini-stru, Nicolaescu a prezentat cateva obie-ctive: limitarea internarilor in spital, descentralizarea si statutul spitalelor, finantarea spitalelor, dar si problema pachetului ser-viciilor medicale de baza. „Din aceste obie-ctive, sustine presedintele CJAS Salaj, s-au desprins cateva proiecte legislative, pe care ministrul Nicolaescu le vrea definitivate si aprobate”.

Nu putem sa-i scoatem pe medici din sistemul bugetar
In primul rand, s-a discutat despre o noua lege pentru medicii rezidenti, care prevede cresterea numarului de centre de rezidentiat, dar si posibilitatea de a obtine dreptul de practica pentru anumite module. Un alt proiect legislativ pus in discutie vizeaza salarizarea medicilor si a personalului me-dical. Dupa cum explica Marius Tautu, „s-a propus ca spitalul sa imbrace forma de entitate juridica autonoma, societate comerciala sau ONG, insa majoritatea nu doreste acest lucru”. Legea ar viza scoaterea meseriei de medic din sistemul bugetar, „ceea ce, in momentul de fata la noi nu este posibil”, a precizat Tautu. Despre legea malpraxisului, care, de asemenea, s-a discutat la Oradea, Marius Tautu spune ca „pacientul va fi despagubit, cu si-guranta, in aceasta situatie”.

Bolnavii saraci – pachet minimal, pacientii bogati – pachet suplimentar
Presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate a pus un accent aparte pe problema pachetului de baza de servicii medicale. Marius Tautu precizeaza ca, in cadrul dezbaterii de la Oradea, reprezentantii Caselor de Asigurari de Sanatate i-au cerut ministrului sa tina cont de trei elemente fundamentale in stabilirea pachetului de baza de servicii medicale: nevoia si cererea de servicii din partea asiguratilor, posibilitatile de acordare a acestor servicii si posibilitatile de finantare a serviciilor medicale de baza, de care sa beneficieze orice asigurat.
„In interventia noastra, am solicitat sa fie prezent in legislatie si pachetul minimal de servicii medicale”, a declarat Marius Tautu. Pachetul minimal de servicii medicale sa fie acordat persoanelor neasigurate. Presedintele CJAS Salaj sustine ca „este vorba de acele servicii in caz de boli endemo – epidemice (cu potential de dezvoltare a unei epidemii) si in caz de nastere”.
In final, oficialul CJAS Salaj a declarat ca se are in vedere si introducerea unor asigurari complementare, care nu vor fi obligatorii, si sunt destinate celor care doresc mai mult decat pachetul de baza.

Sanatatea primeste mai multi bani de la buget in 2016
Cum esenta unui pachet de servicii medicale este finantarea, oficialul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj, Marius Tautu, a precizat ca o cerere comuna a reprezentantilor din sistemul de sanatate prezenti la dezbaterea regionala de la Oradea a fost ca bugetul sanatatii sa reprezinte mi-nim sase la suta din Produsul Intern Brut (PIB). „Ministrul Nicolaescu ne-a asigurat ca acest deziderat va fi posibil pana in 2016”, puncteaza Marius Tautu.
Intalnirea cu reprezentantii structu-rilor din sistemul sanitar, organizata de DSP Bihor la Oradea, a fost cea de-a sasea intalnire regionala cu scopul de a fi dezbatute proiectele de acte normative lansate in dezbatere publica de Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Variantele finale obtinute in urma acestor consultari ample in toata tara se vor discuta cu toate grupurile parlamentare ale puterii si opozitiei pentru a deschide proiectele catre cat mai multe pareri, iar Parlamentul sa fie consultat inainte de a i se transmite proiectele spre dezbatere si adoptare.